25. 10. 2023, 14:32 | Vir: STA

Tour 2024: prvič v zgodovini konec zunaj Pariza, poglejte, kako je speljana cela trasa

Profimedia

Organizatorji dirke po Franciji so danes v Parizu predstavili traso 111. izdaje Toura. 

Kolesarje čakajo številni izzivi, vključno z dvema vožnjama na čas, makadamskimi odseki ob koncu prvega tedna ter številni zahtevni zaključki v zadnjih osmih etapah. Na dirki bosta predvidoma zmago lovila tudi oba slovenska asa Tadej Pogačar in Primož Roglič.

Še pred objavo urnikov kolesarjev sta prva favorita za prihodnje leto letošnji zmagovalec Danec Jonas Vingegaard in drugouvrščeni Pogačar (UAE Team Emirates). Zmago pa bo v novi ekipi Bora-hansgrohe lovil tudi Roglič, ki je z namenom glavne vloge na Touru odšel iz Vingegaardove Jumbo-Visme.

Na predstavitvi je bil danes prisoten Vingegaard in se razveselil številnih zahtevnih etap v zadnjih dveh tednih 111. izdaje francoske pentlje ter nove bitke s Pogačarjem. "Mislim, da se prihodnje leto obeta res epska bitka. Prepričan sem, da bova imela s Tadejem v prihodnosti še veliko dvobojev. Upam, da bo tudi za gledalce še naprej zanimivo," je dejal Vingegaard, v torek tudi dobitnik zlatega kolesa za najboljšega kolesarja leta 2023.

Profimedia

Začetek v Italiji

Tour se bo prvič v zgodovini končal zunaj Pariza ali njegovega predmestja. Po natanko 3492 km bo zaključek v Nici, ki je med drugi domač teren za trening tako Pogačarja kot Rogliča. Na predstavitvi sicer obeh slovenskih zvezdnikov ni bilo.

Že pred tem je bilo jasno, da se bo Tour tretjič zapovrstjo začel zunaj Francije, tokrat v Italiji, natančneje v Firencah. Najprej bosta na vrsti zahtevni, razgibani etapi s ciljema v Riminiju (3600 višinskih metrov) in Bologni, tretja etapa bo ravninska do Torina. Nato sledi razgibana tranzicija v Francijo do Valloira pred slovitega prelaza Galibier. Ob koncu prvega tedna bo na vrsti krajši posamični kronometer v sedmi etapi. Dan kasneje čaka kolesarje ravninska etapa, v nedeljo pred prvim prostim dnem pa bodo morali kolesarji premagati nekaj makadamskih odsekov v bližini Troyesa v regiji šampanjca.

Drugi teden se bo začel z ravinsko etapo do rojstnega mesta francoskega asa Juliana Alaphilippa. Karavana se bo nato v 11. etapi spopadla z drugim gorskim zaključkom, ob koncu drugega tedna pa bodo na vrsti prve pirenejske etape. Etapi za konec drugega tedna, torej 13. in 14. julija (na dan Bastilje) bosta povsem gorski z zaključkoma na Pla d'Adet za 50. obletnico prvega prihoda na ta zahteven vrh ter Plateau de Beille.

Profimedia

Trasa tretje ženske dirke

Po dnevu premora sledi ravninska tranzicija proti Alpam, preden se bodo kolesarji v 17. etapi merili na zaključnem vzponu Superdevoluy. Pred 19. etapo bo na vrsti še dan za ubežnike na razgibani trasi do Barcelonetta, 19. julij pa prinaša najbolj zahtevno in kraljevsko etapo. Ta bo kolesarje popeljala prek najvišje ležeče ceste v Alpah (2802 m) na prelaz Bonnette, še prej pa se bodo spopadli s Col de Varsom (2120 m) in za konec še na Isolo 2000.

Zaključek Toura bo prvič v zgodovini zunaj Pariza. Breme bo tik pred olimpijskimi igrami v francoski prestolnici prevzela Nica z okolico. Tam bo predzadnji dan na sporedu zahtevna gorska etapa na prelaz Couillole, za konec pa bo 21. julija na vrsti še razgiban, 34 km dolg kronometer od Monaca do Nice.

Organizatorji so predstavili tudi traso tretje ženske dirke po Franciji, ki pa bo na sporedu po olimpijskih igrah med 12. in 18. avgustom. Natanko 946 km dolga trasa se bo začela s tremi etapami na Nizozemskem, toda druga in tretja bosta na sporedu isti dan z dopoldansko kratko etapo in popoldansko vožnjo na čas. Nato bosta na sporedu dve razgibani etapi po Nizozemskem, Belgiji in Franciji. Šesta etapa je tranzicijska in razgibana, vodi pa do zahtevnih zaključkov z najdaljšo etapo na Le Grand Bornand ter zadnji dan do legendarnega Alpe d'Hueza s skoraj 4000 višinskimi metri.