28. 4. 2022, 18:29

Trenerka zlorabljala kobilo

Profimedia

50-letna trenerka in njena kobila Be Flexi sta bili 5. januarja testirani po zmagi na dirki v mestu na severnem otoku Nove Zelandije. 

Trenerki Rachelle Lockett in njeni kobili so prepovedali dirkanje, potem ko sta bili obe pozitivni zaradi prisotnosti metamfetamina v telesu. Za zmago na dirki je trenrka prejela skoraj 6.500 evrov.

Potem, ko so kobili Be Flexi odvzeli bris, so rezultati pokazali, da je žival imela v telesu metamfetamin. Rachelle so nato vzeli vzorce urina in lasnih mešičkov in rezultati so pokazali, da sta bili obe pozitivni na prepovedano drogo. V tovornjaku za konje, s katerim so prevažali štiriletno kobilo, so prav tako našli sledi prvovrstne droge. 

Nima razlage, zakaj in kako je droga prišla v njeno kobilo

V začetku tega meseca se je odbor za zagotavljanje integritete dirk sestal, da bi razmislil o kazni za Lockettovo, ki je priznala dve kršitvi dirkalnih pravil.

Vodja odbora Neil Grimstone je odboru povedal, da dejstvo, da je Lockettova zavajala preiskovalce glede obsega njene uporabe drog, ni olajševalna okoliščina. "Priznala je, da je drogo uporabljala le zelo občasno, medtem ko je vzorec las, ki ga je predložila, pokazal zgodovino zlorabe metamfetamina tudi v prejšnjih mesecih."

Trenerka Rachelle Lockett

Trenerka Rachelle Lockett

Facebook/Racing This Time

Upravi je povedala, da nikoli ni želela poškodovati živali, in dejala: "Zame so pogosto živali veliko bolj prijazne od ljudji." Trenerka je dejala, da so nastale težave zanjo "srce parajoče" in dodala: "Čutim, da sem vse v svojem življenju pustila na cedilu."

Lockettova je dobila pomoč za svojo odvisnost. Ta teden je Lockettova prejela triletno diskvalifikacijo odbora za integriteto dirk. Vendar ji bo morda dovoljeno, da ponovno tekmuje, če ne bo jemala drog 18 mesecev.

Kaj je sploh metamfetamin? 

Je prepovedana droga, ki se tudi uporablja v terapevtske namene. Človek se ob užitju počuti vznesenega, vzburjenega in močnega. Ima povečano željo po pogovarjanju. Kardiovaskularni odziv na metamfetamine se kaže v zvišanem krvnem pritisku in motnjah srčnega ritma. Akutnejši odziv vključuje strah, paranojohalucinacije, psihotično vedenje, depresijo in izčrpanost.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord