D. D. | 4. 10. 2023, 08:40

V Sloveniji zavrnjena, na tujem več kot dobrodošla: nedopustna zgodba o tem, kako je nadarjena športnica ostala brez vpisa na univerzo

Facebook/Tyra Barada

Mladi športnici je vse skupaj prišlo do živega, saj ni v dobrem stanju. Po besedah njenega trenerja trenutno ni pripravljena na športna tekmovanja.

Tyra Barada je mlada športnica, ki se lahko pohvali z izjemnimi dosežki. Pred tremi meseci si je na evropskih igrah v Krakovu priborila dve kolajni v kikboksu, prejšnji mesec pa je postala še svetovna prvakinja v tekvondoju. Mlada Mariborčanka pa ni samo odlična športnica, temveč tudi zelo pridna v šolskih klopeh. Ker je III. gimnazijo v Mariboru končala z odliko, se je zdelo samoumevno, da bo brez težav sprejeta na želeno fakulteto. Toda tukaj se je zapletlo, a ne zaradi njenega znanja. 

So taka preverjanja sploh potrebna?

Tyra Barada si je želela študij nadaljevati na pedagoški fakulteti v Mariboru (smer športno treniranje), a so jo, po besedah njenega očeta, zavrnili. 

"Ne želim prati umazanega perila v javnosti, si pa želim, da se v prihodnje to več ne bi dogajalo," je za BK TV povedal Tomaž Barada, Tyrin oče, ki je tudi njen trener in predsednik športne zveze Maribor

Zapletlo se je zaradi preizkusa motoričnih sposobnosti, ki je bil eden izmed vpisnih pogojev. Vrhunska športnica bi ga zagotovo opravila brez težav, a se ga ni mogla udeležiti, ker je v postavljenih terminih nastopala na evropskih igrah in svetovnem prvenstvu. "Na dan, ko so bili testi motoričnih sposobnosti, je njej igrala slovenska himna," je dejal Barada. Ob tem se sprašuje, zakaj so, če je nekdo svetovni prvak in je vsakodnevno v športu, takšna preverjanja motoričnih sposobnosti sploh potrebna. 

Univerza naredila veliko napako

Iz Univerze v Mariboru pojasnjujejo, da ne v prvem in ne drugem roku niso prejeli uradne vloge s prošnjo za uskladitev termina preizkusa. Barada to zanika in zatrjuje, da je hči oba izostanka opravičila prek elektronske pošte, nihče pa je ni opozoril, da mora to storiti tudi z uradno vlogo. "Tyra se je vpisala na fakulteto, ko smo dobili prvi rok preverjanja motoričnih sposobnosti, je v 17 minutah na ta mejl odgovorila s prošnjo, ali je mogoče kakšna druga možnost, glede na to, da je ravno v tem času na evropskih igrah. Odgovor je bil negativen," je povedal Barada

Zmotilo ga je tudi to, da niso dali nobenega napotka, naj pošlje prošnjo za nov vpis oziroma za dodaten termin. Hkrati je izpostavil tudi, da je Tyri vsa situacija prišla do živega, saj ni v dobrem stanju. Trenutno ni pripravljena na športna tekmovanja. Ob branju negativnih komentarjev je namreč vse skupaj vzela preveč osebno, a njen oče verjame, da se bo kmalu pobrala in bo ponovno stara dobra Tyra.

Da je s tem univerza naredila veliko napako, meni tudi nekdanji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec. "Ne se šaliti! To je zgodba, ki je nedopustna. To je nenormalna zgodba," je dejal.

Zgodba je na koncu dobila sila zanimiv epilog, Tyra bo namreč lahko študirala v Nišu. Tam so jo sprejeli odprtih rok, po besedah njenega trenerja pa tudi opravljanje preizkusa ni bil noben problem. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol