2. 6. 2022, 13:15 | Vir: STA

Vipavska dolina in Posočje bosta gostila svetovno prvenstvo

Instagram/ultraxco

Del tekaške proge bo vodil tudi na Kambreško, kjer je prejšnji teden potekal del kolesarske dirke po Italiji. Večina tekmovalcev bo v Slovenijo prišla v soboto in bo predvidoma tu ostala okrog deset dni, kar je velik turistični potencial za ta del Slovenije. 

Angleška tekaška organizacija Ultra X je v Vipavski dolini in dolini Soče prepoznala izjemen tekaški potencial ter omenjeni središči izbrala za izvedbo svetovnega prvenstva ultra-X, na katerem bodo tekmovali tekači v ultra-trailu. V Sloveniji bo nastopilo 120 tekačev iz 25 držav.

Med svetovno elito tekačev bosta nastopila tudi dva Slovenca. Rok Bratina prihaja iz Tolmina in ima na lestvici tekaških prireditev tovrstnih tekmovanj že lepo število točk, drugi pa je Robert Kereži iz Maribora.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ULTRA X (@ultraxco)

Po obrobjih Vipavske doline in Zgornjega Posočja

Proga je razdeljena na pet etap, vsaka med njimi je dolga med 40 in dobrih 60 kilometrov ter ima med 1000 in 2300 metrov nadmorske višine. Prva dva dneva bodo tekaške proge vodile po okolici Ajdovščine, tretji dan iz Ajdovščine prek Trnovske planote na Tolminsko, zadnja dva dneva pa v okolici Kobarida in Tolmina. Tek se začne v ponedeljek 6. junija.

Vseh pet prog je skupno dolgih okoli 250 kilometrov, tekači pa bodo ob tem premagali več kot 10.000 metrov nadmorske višine na različnih vzponih. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ULTRA X (@ultraxco)

Slovenijo so izbrali zaradi še dokaj neznane tekaške destinacije, dobre organizacije in prijaznih ljudi, je povedal direktor in soustanovitelj World Ultra Corporation Sam Heward. Heward je povedal še, da načrtujejo, da bi Slovenijo s tekaško prireditvijo predvidoma obiskali vsako drugo leto.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.