6. 5. 2022, 13:15 | Vir: STA

Vodstvo formule 1 odloča, kakšen nakit in spodnje perilo bodo nosili vozniki

Profimedia

Vodstvo tekmovanja želi zagotoviti, da nakit in oblačila, ki ne ustrezajo varnostnim pogojem, ne bodo v uporabi. 

Varuhi pravil v formuli 1 so napovedali skrbnejši nadzor nad nakitom in spodnjim perilom dirkačev med tekmovanji. Od tekme v Miamiju ta konec tedna dalje bodo morale ekipe pisno zagotoviti, da bodo poskrbele za spoštovanje pravilnikov. Že za dirko za VN Floride so napovedane kontrole.

Formula 1 je skrbnejši nadzor, takrat še z opozorili, začela že na dirki za VN Avstralije v aprilu. V osnovi želi vodstvo tekmovanja zagotoviti, da vozniki ne bodo nosili nakita in oblačil, ki niso odporna na ogenj.

Lewis Hamilton je že v aprilu povedal, da ne namerava odstraniti nakita. "Šefi F1 mi bodo morali odrezati desno uho ali kaj podobnega, saj imam 'zavarjene' piercinge. Tako, da bodo ostali," je dejal britanski zvezdnik tega športa. 

Ostrejši nadzor nakita in spodnjega perila

Pri Mednarodni avtomobilski zvezi opozarjajo, da je perilo, ki je lahko vnetljivo, nevarno. Prstani, verižice in drug nakit pa lahko ovira delo ekip prve pomoči v primeru nesreče. Obenem je tudi nakit kot prevodnik toplote nevaren za morebitne opekline, obenem pa se je z njim v primeru nesreče moč tudi poškodovati.

Nevarno je lahko tudi običajno perilo, zato vodstvo tekmovanja opozarja, da je dovoljena le obleka in oprema, ki ustreza pravilnikom Fie.

Nazadnje se je ob te pravilnike obregnil prav prvi zvezdnik tekmovanja Britanec Hamilton. "Ne razumem, zakaj se ukvarjajo s temi malenkostmi," je dejal voznik Mercedesa in dodal, da nekaterih kosov nakita ne more odstraniti, ne da bi jih poškodoval.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel