12. 6. 2022, 08:42

Vrhunec slovenskega kolesarskega praznika: Maraton Franja privabil več kot 2500 kolesarjev

Instagram/Boris Makarovic

Druga junijska nedelja je tradicionalno rezervirana za glavni del maratona Franja. Tokrat je na vrsti 41. izdaja.

Glavni del današnjega dogajanja se bo začel ob 9. uri s startom klasičnega maratona Franja BTC City (156 km), ki ima dolgo tradicijo v Sloveniji in je del svetovne serije maratonov pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze (Uci). Velikega maratona se bo udeležil tudi lanski zmagovalec Nizozemec Johnny Hoogerland.

Trasa je od prejšnjih različic nekoliko spremenjena predvsem zaradi želja kolesarjev po lepši in manj vetru izpostavljeni trasi. Gameljne bodo odslej stalnica na trasi maratona, je pred časom potrdil direktor tekme Gorazd Penko.

Poleg klasične dirke ob 10.40 bo na vrsti še start malega maratona (97 km), po koncu obeh preizkušenj pa bo sledila še zaključna slovesnost s podelitvami nagrad.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Focus prehranska Dopolnila (@focussportnutrition)

Prvi dan slovenskega amaterskega kolesarskega praznika je že minil v znamenju nekoliko skrajšane Barjanke (72 km) ter družinskega maratona in otroškega kolesarskega izziva.

Na vse tri sobotne preizkušnje se je prijavilo okoli 2.100 kolesarjev, danes pa bo teh na cestah v Ljubljani in okolici še dobrih 2.600.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Uroš Kristanc (@uroskristanc)

Zaradi kolesarske prireditve Maraton Franja bodo zaprti številni cestni odseki. Zapore avtocestnih priključkov so predvidene med 9. in 15. uro na primorski avtocesti, na južni in severni ljubljanski obvoznici ter na gorenjski avtocesti. Na severni ljubljanski obvoznici bo zaprt Ljubljana Bežigrad ter na gorenjski avtocesti Vodice med 11.30 in 17. uro.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ