1. 9. 2020, 21:03 | Vir: STA

Dvojno slovensko slavje v Franciji, Roglič pred Pogačarjem v četrti etapi

Anže Malovrh/STA

Slovensko kolesarstvo je na vrhu vzpona na Merlette v četrti etapi slavilo dvojno zmago. Etapo je dobil Primož Roglič (Jumbo-Visma) pred Tadejem Pogačarjem (UAE Team Emirates), tretje mesto pa je osvojil Guillaume Martin (Cofidis). V rumeni majici še naprej ostaja Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-step), a se je njegova prednost precej stopila.

Tam ima Francoz še vedno štiri sekunde prednosti pred Adamom Yatesom (Mitchelton-Scott), tretji pa je že Roglič, ki zdaj zaostaja sedem sekund, potem ko je v primerjavi s Francozom pridobil deset bonifikacijskih sekund.

Četrti v skupnem seštevku ostaja Pogačar, ki za Alaphilippom zaostaja 11 sekund. V zaključku je mladi kolesar s Klanca pri Komendi razvil še višjo hitrost in se približeval Rogliču, a mu je zmanjkalo nekaj metrov v boju za etapno zmago. Vseeno je pridobil šest sekund bonifikacij ter s tem oblekel belo majico najboljšega mladega kolesarja.

Po podatkih RTV Slovenija je Pogačar postal najmlajši nosilec bele majice v zadnjih 32 letih.

Roglič se po izjemno hitrem zaključku zadnjega vzpona ni pozabil zahvaliti ekipi, ki ga je tako rekoč iztrelila v zaključek. "Hiter dan, zahteven dan. Ampak fantje so znova opravili dobro delo in ves čas sem bil v dobrem položaju. Na koncu sem razvil visoko hitrost in res sem zelo zadovoljen," je takoj po etapi v hitri izjavi dejal 30-letni Kisovčan.

Rumena majica

Na vprašanje o rumeni majici, ni želel izgubljati preveč časa. "Moram sprejeti, da nimam rumene majice, ampak to mi niti ni tako pomembno. To je bil lep dan. Ostali smo na varnem, na koncu pa osvojili celo etapno zmago in tako moramo nadaljevati," je bil odločen Roglič, ki ga več kot očitno padec na kriteriju Dauphine ni iztiril.

"Prihajam nazaj, kaj naj rečem. Videl sem, da lahko dirkam in vsak dan se počutim bolje. Lepo je spet dirkati s kolesom. Tudi v drugi etapi sem dokazal, da sem pripravljen na začetek Toura in z ekipo moramo nadaljevati v tej smeri," je znova svoj nizozemski "hitri vlak" pohvalil slovenski zvezdnik.

V etapi je sicer od začetka pobegnila šesterica ubežnikov, ki jo je glavnina ves čas nadzorovala, zaostanek pa nikoli ni bil večji od štirih minut in 11 sekund.

Ob koncu etape glavno vlogo prevzeli kolesarji Deceuninck-Quick-stepa in Jumbo-Visme ter pred zadnjim, sedemkilometrskim vzponom do Merletta poskrbeli tako za boj za etapno zmago kot rumeno majico, ki pa je ostala na ramenih sicer eksplozivnega Alaphilippa.

Slednji v ciljnem sprintu ni bil dorasel tekmec slovenskima kolesarjema, ki sta že v četrti etapi dokazala, da sta trenutno najbolje pripravljena kolesarja v karavani. Roglič je bil sprva tisti, ki je pokril prvi napad Martina v zadnjem kilometru, na koncu pa je prvi pospešil in zanesljivo dobil etapo.

Četrta etapa Toura je pokazala tudi, kako močna je v tej sezoni ekipa okoli Rogliča. V osredju so bili ves čas vsi kolesarji nizozemskega moštva, na zadnjem vzponu pa so v zadnjih petih kilometrih z Belgijcem Woutom Van Aertom in Američanom Seppom Kussom povsem razredčili glavnino.

V sredo bo na sporedu peta etapa od Gapa do Privasa (183 km), ki pa ne bo tako zahtevna, četudi se bo v zadnjih desetih kilometrih cesta ves čas nekoliko vzpenjala.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ