11. 11. 2020, 10:16 | Vir: STA

Dvorana Stožice in hotel Austria Trend konec novembra brezkoronski utrdbi

Stanko Gruden/STA

Medtem ko slovenske košarkarice izkušajo prvi brezkoronski mehurček Mednarodne košarkarske zveze na Kreti, v Ljubljani potekajo zaključne priprave na mehurček, ki ga bo prestolnica gostila konec novembra za moške kvalifikacije za EP. Ta bo eden od osmih evropskih, ki jih Fiba oziroma lokalni organizacijski odbori pripravljajo po vzoru lige NBA.

Čeprav bo ljubljanski mehurček trajal le deset dni, pa organizacija ni nič manj zahtevna. V njem bodo nastopale reprezentance Slovenije, Ukrajine, Avstrije in Madžarske, zajemal pa bo celotno hotelsko namestitev, dvorano ter prevoze.

"Odločitev za organizacijo mehurčka smo sprejeli, saj smo želeli v teh časih, ko je odpadla večina športnih tekmovanj, nadaljevati naše poslanstvo in tako gledalcem kot slovenskim igralcem ter sponzorjem ponuditi dogodek na visoki ravni. Imamo dovolj izkušenj in znanja, kar dobro vedo tudi pri Fibi, zato so nam zaupali tako novembrski moški mehurček kot ženskega februarja prihodnje leto," je povedal direktor Košarkarske zveze Slovenije (KZS) Aleš Križnar.

Slovensko moško reprezentanco bo na dveh tekmah v ljubljanskem mehurčku in nato še na dveh kvalifikacijskih tekmah za evropsko prvenstvo februarja vodil Aleksander Sekulić, ki je bil ob Jaki Lakoviču izbran za vmesno obdobje do prihoda Grka Dimitriosa Itudisa.

Deset dni zaprti v hotelu Austria Trend in dvorani Stožice

"Seveda je ena stvar organizacija običajne tekme, nekaj povsem drugega pa oblikovanje mehurčka v času covida-19, ko bodo morale biti vse ekipe ter spremljevalno osebje deset dni praktično hermetično zaprte v varovanem okolju. S pripravo se ukvarjamo že dva meseca, saj gre za ogromno podrobnosti, ki se pogosto spreminjajo iz dneva v dan," je pojasnil Križnar.

Hotel Austria Trend bo v tem času odprt samo za košarkarski mehurček. V njem bodo bivali igralci, sodniki, predstavniki Fibe ter tudi vsi iz KZS, ki sodelujemo pri organizaciji mehurčka. Vse hotelsko osebje, natakarji ter čistilke bodo morali namesto doma bivati v hotelu.

Vsaka ekipa bo nastanjena v svojem nadstropju. V njem bo imela prostor za druženje ter prehranjevanje ter sobo za raztezanje in vadbo. Hotel bo od 22. novembra do 1. decembra ograjen, prihod vanj pa bo možen le s posebno akreditacijo. Seveda bodo izhodi iz hotela - v njem bo bivalo približno 150 ljudi - strogo prepovedani.

Približno 1000 testov. V hotelu pripravljene izolacijske sobe

"Čeprav je dvorana Stožice od hotela oddaljena le minuto vožnje, moramo spoštovati tudi vse varnostne ukrepe pri transportu. Tako na primer igralci ne bodo smeli vstopati skozi sprednja vrata, točno je določen sedežni red na vsakem avtobusu, po sleherni vožnji sledi razkuževanje. Enako velja za Stožice. Ekipe bodo vstopale pri določenih vhodih, sodniki pri drugih, ostali delavci v dvorani pa pri tretjih. Vse je tako pretehtano, da se ekipe, osebje, novinarji in snemalci ne srečajo na hodnikih dvorane," je dodal Križnar.

Pripravljen je tudi načrt za morebitne okužbe. "Imamo tudi odbor za covid, ki ga sestavljajo organizator, predstavnik Fibe, zdravnik, oseba iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter po en predstavnik vsake ekipe. V primeru, da v času mehurčka pride do pozitivnih primerov, imamo v delu hotela tudi izolacijske sobe," je dejal Križnar.

Za vstop v mehurček sta potrebna dva negativna testa na novi koronavirus. Prvega morajo udeleženci opraviti pet do sedem dni pred prihodom vanj, drugega pa ne več kot 48 ur prej. Nato bo 22. novembra sledilo še tretje, skupinsko testiranje. V desetih dneh Križnar pričakuje, da bo morala KZS opraviti približno tisoč testov, veliko večino na svoje stroške, saj Fiba ne krije stroškov organizacije turnirja oziroma mehurčka.

V igri za selektorja je bil tudi Jaka Lakovič

Pri KZS so prejšnji teden objavili ime novega selektorja moške reprezentance, potem ko se je marca od vročega trenerskega stolčka poslovil Rado Trifunović. Domžalčana, ki je zdaj pomočnik Igorju Kokoškovu pri turškem Fenerbahceju, bo nasledil Aleksander Sekulić, ki je v štabu reprezentance že vrsto let.

Njegovo imenovanje ni presenečenje, saj je bilo jasno, da prva izbira vodstva KZS Grk Dimitrios Itudis vsaj na teh kvalifikacijskih oknih ne bo mogel voditi reprezentance. "Na izbiro smo imeli praktično le dve imeni, Aleksandra Sekulića in Jako Lakoviča. Glede na to, da slednjega klub ni želel izpustiti, smo se odločili za Sekulića," je v pogovoru za STA povedal generalni sekretar KZS Rašo Nesterović.

Prioriteta ostaja Grk Dimitrios Itudis

"Predsednik Matej Erjavec je bil vseskozi v stiku z Itudisom, a glede na to, da Grk vodi CSKA Moskvo, ki igra v evroligi, ga je bilo nemogoče pripeljati v Slovenijo. Hkrati še zdaj ne vemo, kako bo poleti. Ali bodo sploh olimpijske igre, ali bo liga NBA končala tekmovanje, ali bodo lahko naši fantje iz ZDA prišli na kvalifikacije, kako bodo potekale kvalifikacije za naslednje SP, ki naj bi se začele že naslednjo jesen ... Ogromno je odprtih vprašanj, na katera nihče nima odgovora. Z Itudisom smo dogovorjeni, da ostanemo v stiku, in naslednje leto, ko bo več znano, določimo nadaljnje sodelovanje," je pojasnil Nesterović.

Zato bo v vmesnem času vstopil Sekulić. "S Sekulićem smo se odkrito pogovorili in pogodbo podpisali le za te štiri tekme, se pravi novembrski mehurček in zadnji dve kvalifikacijski tekmi za EP februarja 2021. Čaka ga zahtevno delo, saj bo igral v razmerah, ki jih še nihče ni izkusil, hkrati pa mora Slovenijo kljub oslabljeni igralski ekipi pripeljati do zmag in evropskega prvenstva 2022," je dodal Nesterović.

Dvainštiridesetletni Sekulić, ki je v reprezentančno košarko vstopil leta 2006, nato pa bil pomočnik selektorjem Alešu Pipnu, Božidarju Maljkoviću, Igorju Kokoškovu in Radu Trifunoviću, bo seznam igralcev in sodelavce na klopi predstavil 18. novembra. Štiri dni kasneje se bo z reprezentanco zbral v ljubljanskem mehurčku, 28. in 30. novembra pa ga čakata kvalifikacijski tekmi za EP 2022 proti Ukrajini in Madžarski.

Pripravil Žiga Bojc

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.