K. Ž. | 1. 3. 2024, 12:45

Nesramno bogati načrtujejo nov bizaren dogodek: bi radi videli tekmovati zadrogirane športnike?

Profimedia

Ta nori načrt bo verjetno povzročil veliko preglavic.

Zgodba iz Avstralije dokazuje, da imajo nekateri preveč časa in denarja. Tako številni milijarderji z avstralskim podjetnikom Aronom Pinom D'Souzeom na čelu načrtujejo športni dogodek brez kakršnihkoli dopinških prepovedi. Dogodek naj bi se imenoval Enhanced Games in bi lahko privabil veliko številko vrhunskih športnikov.

Kako jih bodo privabili?

Vaba za nastop v športnih igrah je seveda denar. Tako naj bi vsak športnik prejel začetni bonus v višini 92.000 evrov, poroča nemški Bild. Za vsak svetovni rekord pa naj bi dobil še dodatnih 920.000 evrov. Ob nenadzorovani uporabi dopinga bi bilo tako najverjetneje kar nekaj svetovnih rekordov.

Profimedia

MOK in WADA zamisel že obsodila

Čeprav bi bil dogodek zagotovo vreden ogleda, je Mednarodni olimpijski komite (MOK) zamisel že glasno zavrnil: "Zamisel o dogodku Enhanced Games si ne zasluži komentarja. Če želite uničiti kakršenkoli koncept poštene igre in poštenega tekmovanja v športu, bi bil to dober način za to."

Svetovna protidopinška agencija (WADA) ter Mednarodna agencija za testiranje (Ita) prav tako kategorično zavračata dogodek. V Iti so namreč zaskrbljeni, da bi to lahko ustvarilo "kulturo dopinga", ki bi segala "onkraj profesionalnega športa". WADA pa meni, da je projekt "neodgovoren in nevaren koncept".

Aron Ping D'Souza pa medtem še vedno vztraja pri načrtu. Avstralski podjetnik je namreč del skupine milijarderjev, ki si želijo ustvariti dogodek.

V sklopu Enhanced Games bodo tekmovalci tekmovali v petih različnih športnih kategorijah: v atletiki, borilnih veščinah, športih moči, vodnih športih ter gimnastiki. Ali bodo igre potekale vsako leto, za zdaj še ni jasno.

Igre že vzbudile zanimanje

Čeprav so igre ponekod naletele na neodobravanje, pa so pri športnikih že vzbudile zanimanje. Trikratni avstralski olimpijski prvak v plavanju James Magnussen se je tako podal na omrežje X ter pojasnil svoje razloge za sodelovanje: "Predvsem je to denar. Dobiti milijon dolarjev za svetovni rekord." Športnik je sicer star 32 let in je že dosegel svoj športni vrhunec.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord