1. 12. 2020, 13:58

Evropejci delajo rezervacije za edino smučišče v naši bližini, ki je v nedeljo že začelo obratovati

Shutterstock

Smučišča v Bosni in Hercegovini se resno pripravljajo na prihajajočo zimsko sezono. Glede na informacije, da bo veliko smučiš po Evropi ostalo zaprtih vsaj do sredine januarja, si obetajo veliko gostov iz drugih držav.

Sezono so začeli že na Jahorini pri Sarajevu. V nedeljo so pognali žičnice na prvi progi “Poljice”, ki so jo zasnežili z umetnim snegom in na kateri je omogočeno tudi nočno smučanje. Ostale proge bodo odpirali postopoma, odvisno od vremenskih razmer.

Upravljalci smučišča na Jahorini upajo, da bodo zaradi informacij o zaprtju večine smučišč po Evropi pritegnili goste iz drugih evropskih držav. Kot so povedali, imajo že zdaj več rezervacij kot lansko leto, razlog pa je tudi to, da gostom nudijo “korona garancijo” za vnaprej kupljene smučarske vozovnice. To pomeni, da bodo v primeru zaprtja mej ali okužbe z virusom gostje lahko vozovnice koristili v naslednji sezoni. Lahko pa se odločijo za povrnitev stroškov, v tem primeru jim na Jahorini povrnejo 80 odstotkov že vplačanih sredstev. Dnevna smučarska vozovnica na Jahorini stane okrog 26 EUR, tedenska pa 120 EUR. 

Na smučišču so pripravili dodatne ukrepe, s katerimi upajo, da bodo preprečili prenos okužbe. Med drugim so omejili število ljudi v gondolah in na sedežnicah, uvedli obvezno razdaljo v vrstah pri čakanju na žičnice in obvezno nošenje maske povsod, razen med smučanjem na progi. Redno bodo skrbeli za ustrezno razkuževanje, v gostinskih objektih pa bodo veljali enaki varnostno ukrepi, kot povsod drugod po državi. Odpovedali so tudi vse množične zabave, po katerih je v preteklih letih Jahorina bila tako poznana. 

Podobne ukrepe so uvedli na smučišču na Bjelašnici, kjer trenutno obratujeta samo ena šestsedežnica in ena dvosedežnica. Smučarska vozovnica na Bjelašnici je še nekoliko cenejša, dnevna stane 21 EUR, tedenska pa 114 EUR. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.