6. 8. 2020, 09:53 | Vir: STA

Fabio Jakobsen stabilen, stanje še naprej resno

Profimedia

Stanje zmagovalca včerajšnje prve etape dirke po Poljski, Nizozemca Fabia Jakobsena, ki je hudo padel v ciljnem sprintu, je še naprej resno, a stabilno, so sporočili iz njegovega kluba Deceuninck-Quick-step. Kasneje so zapisali še, da bodo skušali zdravniki danes zbuditi mladega kolesarja.

Po navedbah belgijskega moštva 23-letni Jakobsen, ki je kljub padcu dobil prvo etapo, ni utrpel možganskih poškodb, cela je ostala tudi hrbtenica.

Zaradi drugih hudih poškodb in ureznin, zaradi katerih je izgubil veliko krvi, je še vedno v umetno inducirani komi pod neprestanim nadzorom zdravnikov v bolnišnici Wojewodzki v Katovicah, so zapisali v izjavi za javnost.

Dopoldne pa je moštvo objavilo nove podrobnosti o stanju mladega sprinterja. V noči je bil namreč Jakobsen operiran na obrazu, zdravniki pa ga bodo skušali tekom dneva zbuditi iz umetne kome, so spodbudno novico zapisali pri Deceuninck-Quick-stepu.

Jakobsen se je v ciljnem sprintu v Katovicah, ki zaradi spuščanja terena velja za enega najhitrejših, zapletel v ograjo in s hitrostjo okoli 80 km/h grdo padel v sodnika dirke ter v ciljni steber, potem ko ga je iz sprinterske linije izrinil rojak Dylan Groenewegen, član Jumbo-Visme.

Po diskvalifikaciji z dirke je primer nizozemskega sprinterja, na katerega se je usul plaz kritik zaradi obnašanja v zaključku, Mednarodna kolesarska zveza Uci že predala disciplinskemu sodniku, ki bo v prihodnjih dneh izrekel kazen 27-letnemu članu moštva, za katerega dirka Primož Roglič.

Zaradi poškodbe ramena ob padcu v ciljnem prostoru je moral dirko zapustiti tudi včeraj drugouvrščeni Francoz Marc Sarreau (Groupama-FDJ). Virtualno vodilni je tako član ekipe CCC Kamil Malecki, na drugem mestu pa je slovenski kolesar Luka Mezgec (Mitchelton-Scott), ki se je v Katovicah izognil padcu in prvo etapo končal na tretjem mestu.

Danes bo na Poljskem na sporedu druga od petih etap. Kolesarji bodo morali v dokaj ravninski etapi premagati 151,5 km med Opolami in Zabrzami.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.