23. 3. 2021, 12:17 | Vir: STA

Fifa Oblaku "zaželela" preboj na SP 2022

Jure Makovec/STA

Slovenska nogometna reprezentanca bo v sredo zvečer proti Hrvaški v Stožicah začela kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2022. Eden ključnih mož ekipe, ki jo vodi Matjaž Kek, je vratar Jan Oblak. Mednarodna nogometna zveza ga je skupaj z devetimi omenila v članku deseterice izkušenih nogometašev, ki si zaslužijo mesto na turnirju v Katarju.

Mednarodna zveza Fifa je izbrala deset igralcev, starih vsaj 28 let, ki si zaslužijo biti del mundiala. Da se je pri tem spomnila tudi na Oblaka, niti ni presenečenje, glede na to, kakšen status ima Škofjeločan v nogometnem svetu; predvsem po zaslugi izvrstnih predstav v dresu španskega velikana Atletica iz Madrida.

Kapetan slovenske vrste (vsaj pred vrnitvijo Bojana Jokića) je bil tretji med vratarji v zadnjem Fifinem izboru najboljših leta 2020, v zadnjih štirih sezonah je prejel nagrado zamora za povprečno najmanj prejetih zadetkov v španski ligi.

Oblak je tako v slovenski reprezentanci več kot dostojno nasledil svojega predhodnika Samirja Handanovića in čeprav v zadnjem obdobju Slovenija tudi po Oblakovi zaslugi prejema malo zadetkov, se ji še ni uspelo prebiti na veliko tekmovanje.

Nove kvalifikacije predstavljajo novo priložnost, naloga v skupini H pa ne bo lahka v družbi že omenjenih Hrvatov, Rusov, Ciprčanov, Slovakov in Maltežanov. Pri Fifi kot glavno pomoč Oblaku pri lovljenju SP 2022 navajajo Jasmina Kurtića (Parma), Miho Zajca (Genoa) in Josipa Iličića (Atalanta).

"Ko sem bil še deček, sem videl, kako se je Slovenija prebila na evropsko prvenstvo 2000 in svetovno 2002. Pozneje tudi še na SP 2010. Videl sem, da so bili ljudje ob tem srečni in to veselje bi spet rad prinesel v državo. Pa ne samo navijačem. Zame bi bilo igranje na SP ali EP izpolnitev otroških sanj, zato bom naredil vse, da to tudi uresničim," je decembra za Fifo dejal Oblak.

Ob Oblaku je Fifa od izkušenih evropskih igralcev "zaželela" svetovno prvenstvo še Valižanu Garethu Balu, Armencu Henrihu Mhitarjanu, Makedoncu Goranu Pandevu in Nizozemcu Virgilu van Dijku.

Z drugih celin se je spomnila Iličićevega soigralca iz Atalante, Kolumbijca Duvana Zapate, pa Wilfrieda Zahaja, reprezentanta Slonokoščene obale, Kitajca Wu Leija, ki je s 14 leti postal najmlajši igralec v kitajskem poklicnem nogometu, Kanadčana Atibe Hutchinsona in Gabonca Pierre-Emericka Aubameyanga.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.