20. 7. 2021, 07:00 | Vir: STA

Fink: Če bi bilo vse normalno, bi se Pogačar in Roglič borila za Tour

Anže Malovrh/STA

Direktor dirke po Sloveniji in kolesarskega kluba Adria Mobil Bogdan Fink je prepričan, da bi se za zmago na letošnji dirki po Franciji borila slovenska asa Tadej Pogačar in Primož Roglič, v kolikor vmes ne bi posegli padci starejšega Slovenca. Mlajši je na koncu dobil Tour in pokazal, da je vladar francoskih cest, je v pogovoru dejal Fink.

"Vsi slovenski kolesarji so bili super. Saj če pogledamo pripravljenost v prvem tednu, sta bila Primož in Tadej blizu. Zagotovo bi, če bi bilo v narekovajih vse normalno, med njima potekala borba za zmago na Touru. Seveda pa ni dobre podlage za takšna namigovanja," je vseeno priznal direktor dirke po Sloveniji, na kateri je letos slavil prav Pogačar.

To je bila izjemna promocija dirke tudi za prihodnost, saj je priprave na Tour Pogačar opravil prav na domačih tleh. "Na tej promociji, na teh uspehih, bi morali šport malo bolj sistemsko urediti. Vse preveč je v Sloveniji na plečih gospodarstva, v katerem so zdaj druge težnje in cilji. Zelo veliko stvari je na ravni države urejenih, šport pa zgolj takrat, ko ga rabijo," je kritično pristavil Fink.

Na drugi strani to ne ustavlja slovenske kolesarske pravljice. "Ta še traja in upam, da bo tako še dolgo," je misli na 108. dirko po Franciji usmeril 49-letni Fink.

"V bistvu je Pogačar deklasiral tekmece. Na roko mu je šlo, da jih je kar nekaj padlo, bilo je nekaj poškodb in velikih zaostankov v prvem delu, sam pa je zaradi odličnega kronometra tekmecem vzel še minuto, minuto in pol. V Alpah je prednost povišal in nato le še suvereno obdržal pridobljeno ter v zadnjem tednu pokazal, da je vladar Toura," je francosko pentljo povzel 49-letni nekdanji kolesar.

Pri Pogačarju izpostavlja tri lastnosti, ki mu dajejo prednost pred tekmeci

V prvi vrsti izjemne fizične sposobnosti, nezanemarljiv pa ni niti psihični vidik.

"Pri 21 letih je namreč dobil tisto, o čemer vsi v kolesarstvu sanjajo. Zaradi tega je zdaj povsem neobremenjen. Vsaka stvar mu potem uspeva in morda se bo slišalo čudno, ampak ni več pod pritiskom, da mora narediti to in ono. Tudi v ekipi in kolesarstvu ima drugačen status, kar se je že večkrat izkazalo, saj ves čas ve, kaj počne," je izpostavil.

Sam dodaja, da lahko ob pravem pristopu tako mlad tekmovalec napreduje po tri, štiri ali pet odstotkov na leto, kar posledično pomeni, da njegovim zmagam na največjih dirkah ni videti konca. Omenil pa je še en pomemben vidik - pregled nad dogajanjem na cestišču.

"Ima odličen pregled nad tekmo. Vedno ve, kako tekma poteka oziroma se bo razvila. Tudi ko je sam, ko ni z ekipo, je v glavnini, se vozi tam nekje blizu. Ampak ko pride odločilni trenutek, je vedno tam, kjer je treba. To mu uspeva, ker ima odlično tehnično znanje. Kolo obvlada do potankosti," je prepričan Fink.

V isti luči je pohvalil tudi ostale slovenske kolesarje, še posebej Mateja Mohoriča

"Po tistem padcu v Italiji je obrnil celotno sezono. Šel je na dirko po Sloveniji, se pripravil, nato pa je njegov vodja na Touru, Jack Haig padel. Takoj drugi dan je imel bolj ali manj proste roke. Hitro je to realiziral, po petkovi etapi pa sploh."

"Mohorič je najboljši v celi karavani, kar se tiče tehničnih značilnosti, poznavanja vožnje s kolesom, pedaliranja, aerodinamike, pozicije na kolesu. Je tekmovalno in splošno inteligenten. Ko slišite njegove intervjuje po koncu dirk, so ti tekoči, pristni. Pove to, kar novinarje zanima. To niso štirje stavki, ki so naučeni," je 26-letnika iz Podblice pohvalil Fink.

Tudi sam se je navezal na neprestana namigovanja na doping, ko je govora o največjih dirkah in velikih šampionih kolesarstva. "Pogačar, Mohorič, Mezgec in Roglič vedo, da so takšna vprašanja del službe. Ta vprašanja pridejo točno v tistem trenutku, ko jih nekdo potrebuje. Po prvem tednu Toura je vse normalno, v drugem tednu so obtožbe za doping, nato pa bolj gre dirka proti koncu, bolj so na vrsti hvalospevi," je najprej razglabljal Fink.

"Jasno je, da ni prijetno poslušati ta vprašanja. Lahko te vprašajo 1000-krat, ampak ravno 1001. boš imel nato probleme in mogoče potem iz tega spet sklepajo nekaj drugega. To je del igre, šova. Konec koncev bi, če bi bilo kaj narobe, to hitro izvedeli. Tako kot morajo speljati serpentine in se riniti v sprintih, tako morajo kolesarji obvladati tudi ta del," je vpogled v karavano ponudil direktor kolesarskega kluba Adria Mobil.

Da bo v prihodnosti v svetovni seriji tekmoval nov val mladih slovenskih kolesarjev, ne dvomi, četudi opozarja, da v članski konkurenci ni vse rožnato.

"Mi imamo res odlične kolesarje na vrhunski ravni z odličnimi rezultati. Položaj v slovenskem kolesarstvu pa na članski ravni kar se tiče klubov ni dober. Imamo pa čedalje več mladih v kategoriji dečkov, mladincev. Vsi klubi beležimo prirast prihoda tekmovalcev. In iz tega upamo, da nam bo uspelo ustvariti novo generacijo," izpostavlja Fink.

Težava se pojavlja tudi drugje in utegne biti predvsem psihološke narave

"Vse rezultate bodo primerjali z rezultati Pogačarja, Rogliča, Mohoriča, Mezgeca in drugih. Treba pa je najprej zmagati tudi na dirkah druge kategorije, prve in tiste za mladince in dečke, da se nekam pride. Vsi fantje, o katerih govorimo, so to zmagovali. Niso zdaj vsi pod pritiskom, je pa nehvaležen položaj za fante, ki prihajajo," je še dodal.

Po njegovem mnenju je težko trditi, ali bo nekoč pedala poganjal novi Pogačar ali Roglič. "To je nemogoče trditi za tak narod. Ampak mi Slovenci vedno poskrbimo, da nas je povsod dovolj. Naj bo to košarka, kolesarstvo, odbojka, smučanje ali pa športno plezanje," je zaključil Fink.

Pogovarjal se je Aljoša Žvirc

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.