29. 10. 2020, 18:00 | Promocijska objava

Franko Bajc PRVIČ na Šmarni gori (FOTKE, ki jih morate videti!)

Ana Gregorič

Postavni mišičnjak Franko Bajc, ki je srca slovenske javnosti osvojil v različnih resničnostnih šovih, nadaljuje s svojimi ekstremnimi podvigi!

Franko si je nedavno zadal zanimiv izziv s tremi napornimi športnimi preizkusi na znamenitih lokacijah Slovenije, kjer je bil njegov cilj ujeti prve oziroma poslednje sončne žarke v dnevu. Njegova prva in hkrati tudi najbolj zahtevna aktivnost, je bila zagotovo kolesarjenje iz Goričkega v Piran. Kako je njegova pot potekala in kaj vse je videl, si lahko preberete tukaj, danes pa bo v ospredju njegov drugi preizkus, tek na Šmarno goro.  

HUAWEI / Franko Bajc

Priljubljena izletniška in rekreacijska točka

Šmarna gora, osamelec na severu Ljubljanskega polja, je dobila ime po Mariji, zavetnici šmarnogorske (marijinogorske) cerkve in že dolgo časa velja za priljubljeno izletniško destinacijo. Ne zgolj Ljubljančanov, ampak tudi vseh okoliških krajanov, vsake toliko pa jo obišče še kakšen bolj oddaljen izletnik. Je svojevrstna znamenitost Ljubljanske kotline, ki jo krasita dva vrhova – 669 metrov visoka Šmarna gora in 7 metrov višja Grmada, znana tudi po tem, da so tam v času turških vpadov kot znak za nevarnost kurili kresove.

Nemalo ljudi pa se na Šmarni gori tudi vsakodnevno rekreira. Ponuja namreč več načinov rekreacije, med katerimi sta zagotovo najbolj priljubljena pohodništvo in tek. Je namreč ravno prav visoka, da človeku pospeši srčni utrip, hkrati pa ne vzame preveč časa. Tako se nanjo marsikod odpravi vsak dan že pred začetkom službe oziroma popoldan po koncu dela. Še posebej živahna pa zna biti ob koncih tedna.

Šmarne gore ni obiskal še nikoli

Prav zaradi te vsesplošne priljubljenosti, je Šmarna gora pritegnila tudi zanimanje Franka. Na njo se namreč ni vzpel še nikoli prej, vzpon nanjo pa je bil že dolgo med njegovimi velikimi željami. Tako se mu je izziv, ki si ga je zadal, zdel odlična priložnost, da jo vključi med svoje aktivnosti.

Odločil se je, da se bo podviga lotil sredi tedna. Ker pa je doma iz Ajdovščine, je seveda moral na pot že zelo zgodaj, če je želel ujeti sončni vzhod. Vstal je malo pred 5. uro zjutraj in se na pot po zajtrku odpravil slabo uro pozneje. Ob vznožje Šmarne gore je prispel malo pred 7., kar je pomenilo, da mora zelo pohiteti proti vrhu. Sončni vzhod je bil namreč predviden ob 7:18h. Vzpel se je po najbolj poznani poti iz ljubljanske strani in se presenetljivo precej hitro utrudil. Bilo je še hladno jutro, Franko pa se je zagnal s polno močjo, nekaj utrujenosti pa gre pripisati tudi dolgemu kolesarskemu izletu prek cele Slovenije, ki ga je opravil le nekaj dni pred tem.

Franko se ni dal

Kot pove Franko, ga je na to, da nekoliko pretirava, opozorila njegova zvesta spremljevalka, Huaweieva pametna ura Watch GT 2 Pro, ki mu je sporočila, da se je njegov pulz povzpel že na 180 utripov na minuto. Posledično je nekoliko prilagodil tempo, vendar še vedno obdržal dovolj hitrosti, da ujame cilj, ki si ga je zadal.

HUAWEI / Franko Bajc

Kar malce presenečano je ugotovil, da ni edini rekreativec na poti. Najbolj znan ljubljanski hrib je bil ob tej uri že zelo aktiven, saj je prve sončne žarke v dnevu lovilo še kar nekaj drugih ljudi. Kar nekaj pa se jih je tudi že vračalo nazaj v dolino.

Sam vzpon je sicer Franku tekel kot po maslu. Na poti se ni srečal z nobeno naravno prepreko, ki bi ga upočasnila ali mu prekrižala načrte. Vreme je bilo lepo, tla suha, vse kar si lahko človek le želi ob takšnem podvigu. Bil je še pod vrhom, ko je ugotovil, da se ura sončnega vzhoda neusmiljeno bliža. Zato je na zaključni strmini, ki jo vsak obiskovalec Šmarne gore še predobro pozna, še bolj pospešil … in na koncu tudi uspel!

Pričakal ga je čaroben prizor

Na vrh je pritekel ravno v trenutku, ko so izza obzorja pokukali prvi sončni žarki. Franko je ob čudovitem prizoru, ki je bil kot bi ga kdo narisal, kar obnemel. »Zdaj razumem, zakaj imajo Šmarno ljudje tako radi in zakaj se toliko govori o njej. Resnično je lepo,« je komentiral občutek. »Razgled na vrhu je bil zagotovo vreden vsega truda, težko bi si predstavljal lepši začetek dneva,« je dodal. »Zahvala za to popolno doživetje pa gre tudi digitalni trenerki, uri Watch GT 2 Pro, ki mi je ves časa dajala pravi tempo. Na koncu pa celo prevzela vlogo mojega fotografa, saj je mogoče z njo pritisniti na 'sprožilec' kamere na daljavo,« se je še nasmehnil Franko.

Več o HUAWEI WATCH GT 2 Pro preberite tukaj.

HUAWEI / Franko Bajc

Fotografije: Ana Gregorič in promocijsko gradivo