4. 11. 2020, 18:00 | Promocijska objava

Franko Bajc na Bledu s svojim početjem obračal prav vse glave!

POP TV

Priljubljeni in izklesani slovenski lepotec se je pred časom mudil na Bledu, kjer je s svojim početjem osupnil prav vse mimoidoče.

Potem, ko je v enem dnevu prekolesaril skoraj 400 kilometrov iz Goričkega v Piran in se le nekaj dni kasneje povzpel na Šmarno goro v manj kot 20 minutah, je Franka Bajca zdaj čakal še tretji in hkrati zadnji športni izziv, ki si jih je zadal – pričakati sončni zahod na Blejskem otoku.

To je seveda pomenilo, da je moral skočiti v čoln in do tja priveslati še preden se zmrači …

Slovenski biser v objemu Alp

Za zadnji Frankov podvig bi težko izbral lepšo destinacijo. Bled namreč velja za slovenski simbol lepote, znameniti popotniški vodič Lonely Planet pa ga je celo uvrstil med najlepših 10 destinacij na celem svetu, bil pa je tudi med nominiranci za sedem novih čudes sveta. S svojo gorsko klimo in neokrnjeno naravo je nekoč slovel predvsem kot zdravilišče s kopališči na svojem znamenitem jezeru, danes pa s svojo idilično podobo velja za eno najlepših in najbolj priljubljenih turističnih destinacij tako za domače kot tuje obiskovalce.

Z lego v središču razgibane alpske pokrajine, ki so jo v preteklosti preoblikovali ledeniki, bo na Bledu vsak popotnik prišel na svoj račun. Mesto ponuja čudovite razglede na okoliška hribovja in gore, povzpnete se lahko na čudovit grad, ki bdi nad dolino, najvztrajnejši ljubitelji pohodništva se boste po številnih planinskih poteh lahko seznanili z najlepšimi in najbolj neokrnjenimi predeli Julijskih Alp, posebno čarobnost pa Bledu daje jezero z majhnim otočkom, ki si ga je za svoj obisk izbral tudi Franko.

Profimedia

O nastanku Blejskega jezera in njegovega otočka sicer kroži tudi zanimiva legenda ...

Po ljudskem izročilu na tem mestu nekoč ni bilo vode, ampak cvetoča, travnata dolina, sredi katere je stal hribček z velikansko skalo. V mesečnih nočeh so ob tej skali plesale gorske vile. V zeleni dolini pa so pastirji pasli svoje ovce. Vile so pastirje prosile, naj ogradijo prostor okoli skale, da njihovo plesišče ne bo brez mehke trave. Vendar pastirji niso upoštevali prošnje in so še naprej dovolili svojim ovcam, da so mulile travo v okolici vilinske skale. Kmalu su ovce pojedla vso travo in ostala je le še gola trda zemlja, trda podlaga pa je botrovala, da si je najlepša vila med plesom zlomila nogo.

Jezne vile so nato iz gore priklicale studence in potoke, ki so zalili dolino. Samo hribček s skalo je kot otok ostal sredi jezera, na katerem so odtlej vile lahko nemoteno plesale. Čeprav so vile že davno odšle iz naših krajev, pa nam je ostalo lepo vilinsko jezero z otočkom pod gorami.

Izpolni vam najbolj skrite želje

Na otok sredi jezera obiskovalce že stoletja vozijo tradicionalni leseni čolni, blejske pletne, ki jih z vesli poganjajo stoječi pletnarji. Po pristanku se po 99 kamnitih stopnicah odpravite do znamenite cerkve Marijinega vnebovzetja, tam pa lahko pozvonite na cerkveni zvon, ki vam po eni od lokalnih legend izpolni najbolj skrite želje.

Frankova želja je bila, da ujame popoln sončni zahod. Vendar se pri tem ni želel zanesti na nadnaravne sile, ampak je zaupal kar svojim mišicam. Za vesla je namreč poprijel sam in se z vso hitrostjo s kajakom pognal po svilnati vodni gladini. Franko je v veslanju zelo domač, že kot otrok je namreč opravil tečaj na divjih vodah, prav tako pa v fitnesu redno vadi na napravi za veslanje.

HUAWEI / Franko Bajc

Kremšnita ob sončnem zahodu – je sploh lahko še bolj popolno?

Izkušnje in kondicijska pripravljenost sta se mu še kako obrestovala, saj je na otok priveslal v vsega pičlih 15 minutah. Bil je celo tako hiter, da je moral še nekoliko počakati na sončni zahod, čeprav se sonce na Bledu skrije nekoliko prej zaradi okoliških hribov. Ko je hitel proti otoku pa se je spomnil vseh doživetij, ki jih je doživel na treh čudovitih in zelo raznolikih podvigih. Vsak od njih je bil poseben in vsak mu je dal nekaj novega. Predvsem pa se je na lastne oči prepričal o vseh lepotah, ki jih ponuja naša dežela.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Franko Bajc (@franko_bajc) on

Franka je sicer tudi tokrat na poti spremljala zvesta spremljevalka, pametna ura Huawei Watch GT 2 Pro, ki ga je ves čas spodbujala, še posebej pa se je odrezala na koncu s svojo vodoodpornostjo, ko je proslavil zaključek podviga s skokom v mrzlo jezero. Po hitri osvežitvi pa se je pred povratkom domov seveda posladkal še z znamenito blejsko slaščico, kremšnito. Popoln zaključek dneva in popoln zaključek ekstremnih športnih podvigov.

Fotografije: promocijsko gradivo in POP TV

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.