STA | 9. 4. 2022, 15:35

Garnbretova prepričljivo v finale, obeta se ji 32. zmaga v svetovnem pokalu

Profimedia

Janja Garnbret se je z najboljšim dosežkom polfinala prepričljivo prebila v finale švicarske premiere svetovnega pokala v športnem plezanju v disciplini balvani. 

Garnbretova je v Meiringenu že dvakrat zmagala, števec zmag v svetovnem pokalu pa lahko premakne na številko 32. Finale najboljše šesterice se bo začel ob 18. uri.

Garnbretova si je kot edina od sedmih Slovenk v petkovih kvalifikacijah zagotovila polfinale. Olimpijska prvakinja se je kot najboljša med vsemi udeleženkami kvalifikacij s petimi osvojenimi vrhovi balvanskih smeri v skupno desetih poskusih že v petek dopoldne pognala na mesto vodilne. Mesto vodilne je ubranila v polfinalu in ga želi obdržati tudi po finalu.

V polfinalu je znova pokazala prepričljivo predstavo ter v značilnem slogu v mahu, torej v enem poskusu, osvojila vrhove prvih dveh balvanskih smeri. Tretji balvanski problem se je izkazal za najtrši oreh, v steno je morala trikrat in v tretjem poskusu je osvojila vrh smeri kot edina od vseh.

Sledil je še boj za prvo mesto polfinala, ki ga je slovenska šampionka gladko dobila, saj je četrti balvan, ki je preostalim povzročal precejšnje preglavice, rešila v prvem poskusu ter si kot edina s štirimi osvojenimi vrhovi zagotovila najboljše izhodišče v finalu.

Drugo mesto je pripadlo ameriški izzivalki Natalii Grossman, zmagovalki skupnega seštevka svetovnega pokala v balvanih v minuli sezoni. Američanka je v tretjem balvanu prišle zgolj do cone, za vrh četrtega pa je potrebovala štiri poskuse.

Francozinja Oriane Bertone na tretjem mestu ni bila konkurenčna najboljšima z dvema osvojenima vrhovoma. Enako Staša Gejo iz Srbije na četrtem mestu. V finalu bosta še Andrea Kümin iz Švice in Futaba Ito iz Japonske.

Moški se bodo v polfinalu in finalu na tem prizorišču v Bernskem višavju merili v nedeljo. Med dvajseterico polfinalistov so tudi štirje Slovenci, in sicer Zan Lovenjak Sudar, Gregor Vezonik, Anže Peharc in Jernej Kruder.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ