4. 9. 2020, 07:00 | Vir: STA

Sloviti nogometaš Gary Lineker tarča kritik, ker bi rad ponudil streho nad glavo beguncu

profimedia

Legendarni angleški nogometaš Gary Lineker je izrazil pripravljenost gostiti begunca na svojem domu. Najboljši strelec na svetovnem prvenstvu v Mehiki 1986 ter nekdanji napadalec Tottenhama in Barcelone je v preteklosti večkrat kritiziral britansko vlado zaradi njenega odnosa do migrantov, ki prečkajo Rokavski preliv, in jo označil za brezsrčno.

Devetinpetdesetletni Lineker, ki je v zadnjih letih strokovni komentator pri sloviti televizijski hiši BBC, je v pogovoru za angleški časnik Daily Mirror dejal, da bo dobrodelna organizacija Refugees at Home ocenila, ali je njegova hiša primerna za namestitev begunca pri sebi doma.

"V preteklih letih sem imel veliko stikov z begunci, srečanja z najmlajšimi pa so se me vselej dotaknila. O tem že dolgo časa razmišljam, sploh zdaj, ko so moji otroci že odrasli in imam veliko prostora v hiši," je v zvezi s tem dejal legendarni angleški nogometaš, ki se je po tej odločitvi znašel na udaru nekaterih domačih politikov.

Poslanec konservativne stranke Lee Anderson je Linekerja obtožil "samopromocije" in predlagal, da bi ga morali "poslati na naslednji čoln ilegalnih priseljencev".

V sredo je iz Francije preko Rokavskega preliva prispelo kar 409 nezakonitih migrantov, kar je rekordno število v Veliki Britaniji.

Lineker je eden najboljših napadalcev v zgodovini angleškega nogometa. Za otoško izbrano vrsto je med letoma 1984 in 1992 odigral 80 tekem in dosegel 48 golov, kar ga uvršča na tretje mesto za Waynom Rooneyjem (53) in Bobbyjem Charltonom (49 golov).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.