11. 2. 2022, 07:00 | Vir: STA

Gloria Kotnik: Še vedno ne vem, kaj se okoli mene dogaja

Profimedia

Deskarka Gloria Kotnik, dobitnica olimpijske bronaste kolajne v paralelnem veleslalomu, se je že vrnila v domovino, za njo je tudi že nekaj sprejemov v rodnem Velenju. Kot sama pravi, je vse to zanjo nekaj novega, še zdaj se ne zaveda, kaj se okoli nje dogaja, še zdaj ne more verjeti, kaj ji je uspelo.
 

"Nisem navajena take pozornosti. Nikoli se nisem silila v ospredje, vedno sem bila nekje zadaj, zdaj bi pa bi želeli vsi z mano pokramljati. Take zadeve se mi sicer zdijo lepe, ampak je vprašanje, koliko časa mi bo telo to dovoljevalo. Že zdaj lahko napovem, da ne bom mogla ugoditi vsem željam in bo morala kakšen sprejem tudi izpustiti. Že zdaj se opravičujem tistim, ki jim ne bom mogla ugoditi," je dejala Velenjčanka, ki še ni imela časa, da o vsem, kar se ji je dogajalo v zadnjih dneh temeljito premisli, prav tako še ni imela časa, da odgovori številnim čestitkam in zahvalam, ki jih je dobila v zadnjih dnevih.

"Nikdar si nisem mislila, da bo moj telefon tako obremenjen. Ne morete si misliti, koliko čestitk sem dobila. Pa ne samo klasičnih, ampak tudi takih, v katerih se mi ljudje zahvaljujejo in trdijo, da jih moja zgodba navdihuje. Še posebno od žensk. To je nekaj tako lepega in prav vsem bi rada odgovorila, ko bom imela čas," obljublja bronasta mamica, ki je bila po zdravstvenih težavah že nekajkrat povsem na tem, da konča kariero, po predlanski sezoni jo tudi je, a se je potem, ko je postala mama, vrnila kot povsem druga osebnost, za vso delo in trpljenje pa je bila v Pekingu tudi nagrajena.

Zaenkrat tudi ni imela časa, da si v celoti ogleda svoje olimpijske predstave. "Videla sem razne posnetke na spletu, a ne celih voženj. Komaj, čakam, da si jih v miru ogledam. Kar pa sem videla, je bilo odlično. Že na treningih nisem storila niti ene napake, vse to pa sem prenesla na tekme. Seveda sem morala imeti nekaj sreče, da sem se izognila favoritkam, a menim, da je enkrat tudi sreča morala obiskati mene. V preteklosti sem se prevečkrat srečavala v dvobojih z Ester Ledecko in drugimi favoritinjami," meni Kotnikova, ki je našla kar nekaj razlogov, zakaj je bila na olimpijskih igrah tako dobra.

"Razlogov je več. Za razliko od prejšnjih tekmovanj sem bila bolj sproščena in neobremenjena. Nihče od mene ni ničesar pričakoval, tudi v Pekingu so me vsi pustili na miru. Na Kitajskem sem odlično trenirala, predvsem po zaslugi očeta, ki trenira kitajsko reprezentanco. Tudi postavitev in podlaga sta mi ustrezali, vedno sem imela rada agresiven sneg. Mogoče celo glavni razlog, zakaj sem bila hitra, pa je v deski. Pred olimpijskimi igrami je moj trener Aco Sitar razvil novo ploščo," je še en razlog, da je poskrbela za senzacijo, omenila prva slovenska deskarka z olimpijsko kolajno.

"Pri ženskah smo to malo skrivali. Poleg mene jo je dobila le še Ledecka, ki pa ni imela dovolj časa, da bi jo testirala in je ni uporabila. So pa jo imeli vsi trije moški, ki so osvojili kolajne. Zato velika zahvala Acotu in vsem, ki so mi pomagali. Od sponzorjev do družine na čelu s partnerjem in očetom, ki me maksimalno podpirata," se je najzaslužnejšim zahvalila Kotnikova in dodala, da ko bo imela čas, bo vsem podpornikom napisala večje pismo zahvale.

"Veliko je teh ljudi. Zahvalila pa bi se tudi mojim konkurentkam. Poznale so mojo zgodbo in mi privoščile uspeh. Moram sicer priznati, da niti ne vem, kaj so mi po tekmi govorile, za Ledecko lahko rečem, da vem, da me je vodila, kaj naj naj naredim. Sama sem bila povsem odsotna, nisem se znala obnašati kot dobitnica kolajne, še pred zmagovalnim odrom na podelitvi sem kar stala, dokler me Čehinja ni pobarala, da naj vendarle stopim na stopničko," je o svoji miselni odsotnosti po uspehu spregovorila deskarka, ki zdaj z družino stanuje v Celju.

O športni prihodnosti 32-letna deskarka še ni razmišljala

Zaenkrat še ne ve, ali bo vztrajala do iger v Milanu oziroma Cortini. "O tem zdaj res še ne morem govoriti. Zaenkrat razmišljam le o naslednjih tekmah svetovnega pokala, upam, da se na njih ne bo veliko spremenilo in da ne bomo zdaj vsi zahtevali ponovitve olimpijskega rezultata. Po sezoni pa bom delala načrte za naprej," napoveduje deskarka, ki v svetovnem pokalu še ni bila višje od četrtega mesta.

Kotnikova tudi upa, da se bo nekaj spremenilo tudi glede zaposlitve. "Za Peking mi sicer ni bilo treba vzeti dopusta v podjetju, kjer sem zaposlena, na srečo imam fleksibilno delo in ga lahko opravljam tudi v tujini. Si pa želim, da bi se našlo kakšno delo zame tudi v okviru države. Da se bom lahko bolj posvetila treningom in pripravljenosti," upa na pomoč države. Kakšno nagrado za bronasto kolajno bo dobila, se ni pozanimala: "Nisem tekmovala zaradi nagrade. Motivi so bili drugačni."

Velenjčanka sprva niti ni bila na seznamu potnikov za Peking, a so ji zaradi tekmovalke, ki se ni cepila, pozneje vendarle odobrili nastop: "Slišala sem, da so bile polemike, ali me naj pošljejo ali ne. Res sem na seznam prišla skozi šivankino uho. Tudi v javnosti je dostikrat slišati, da na igre pošiljajo turiste. Tudi zase sem že to slišala, a vidite, kaj se je zgodilo. Mislim, da bi v bodoče lahko na igre poslali še kakšnega športnika več, še kakšnega 'turista'. Predvsem tu mislim na mlade, upoštevati pa bilo treba tudi faktor presenečenja. V našem športu je za to več možnosti kot v nekaterem drugem."

Pogovarjal se je Igor Cimperman

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec