5. 6. 2022, 14:51 | Vir: STA

Na Vršič s ponijem prigonil tudi znan slovenski športnik

BOBO

S kolesi pony se je v soboto na Vršič podalo kar 1241 kolesark in kolesarjev.

Laura Šimenc med ženskami s časom 47 minut in šest sekund in Luka Kovačič med moškimi s časom 40 minut in 37 sekund sta zmagovalca letošnje izvedbe, zdaj že tradicionalnega osmega zabavno-tekmovalnega vzpona s kolesi pony iz Kranjske Gore na legendarni kolesarski cilj Vršič.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luka Kovačič (@lukakovacic1)

Na startu vzpona na Vršič v Kranjski Gori je bilo 1241 kolesark in kolesarjev iz kar dvanajstih držav, več jih je bilo le še predkoronskega leta 2019, in sicer 1318.

Zmagovalca preizkušnje sta tudi večkratna zmagovalca in aktualna rekorderja. Laura Šimenc je zmagala štirikrat po vrsti v letih od 2017 do 2020, lani ni nastopila, Kovačič pa je tokrat zmagal tretje leto zaporedoma. Rekorda sta oba dosegla v letu 2020 in sicer Šimenčeva 45:48, Kovačič pa 39:39. Oba bila tudi prva favorita.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Laura Šimenc (@laurasimenc)

"Želela sem si postaviti nov rekord, a sem imela neljub dogodek že na prvem kilometru," je povedala po vrnitvi v dolino. Kmalu po startu je v gneči padla. "Ko sem prehitevala kolesarja, me je močno zadel v ramo, grdo sem padla čez krmilo v robnik. Obrnilo mi je krmilo, tudi odrgnila sem se malo, po namestitvi krmila pa sem zopet morala prehiteti kakšnih sto ljudi. Izgubila sem kakšni dve minuti in nekaj motivacije, vesela sem, da sem imela čelado. Tako se je vse dobro končalo, v dogodku sem vseeno uživala," je še dejala.

Instagram/Laura Šimenc

Letos spet brez rekorda proge

"Hitreje danes nisem mogel do vrha," je priznal Kovačič. "A sem zadovoljen, če si prvi na vrhu s tem hudičem, moraš biti zadovoljen. Se mi zdi pa klanec vsako leto daljši in težji, sem pa tudi jaz vsako leto starejši. Vrhunska dirka in epski boji, po mojem se je pisala zgodovina, kot vsako leto."

Instagram/Luka Kovačič

Med nastopajočimi je bila tudi najboljša slovenska tekmovalka v spustu z gorskim kolesom Monika Hrastnik, v cilj je prišla na četrtem mestu med ženskami. Hrastnikova pravi, da ji je všeč vzdušje: "Ob tem pa tudi sodelujem z izdelovalcem novih ponyjev in z veseljem vozim enega na tej dirki. Mi je pa to gonjenje v hrib kar muka. Saj imamo tudi spustaši trenirane noge, ampak na teh malih kolesih in s takimi prenosi je kar zalogaj."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rog Bikes (@rogbikes)

Malce bolj zadaj, na 43. mestu, a ravno pod uro, je v cilj prikolesaril smučarski skakalec Anže Semenič. "Sem kar zadovoljen. Moj cilj je bil, da ne sestopim, to mi je uspelo. Boril sem se sam s seboj, tako da proga niti ne vem, kakšna je. Promoviral sem tudi nordijsko svetovno prvenstvo, mislim da mi je uspelo in upam, da se bo pozimi kaj poznalo," je povedal skakalni reprezentant.

Seveda je vse zanimalo tudi, kaj si o tej izvedbi misli Filip Flisar, čeprav na Vršič spet ni prišel s kolesom: "Dirka je bila po pričakovanjih fantastična. Red Bull Goni Pony je unikaten predvsem zaradi energije, sindrom pokoronskih party želja je udaril ven in ustvaril energijo brez primere."

Naziv naj retro bejbe je osvojila Nina Legan, naj retro tip 8. izvedbe je postal Uroš Habjan, ki se je v visokih temperaturah res žrtvoval v "šuškavem skafandru", naj retro skupina pa so postali Pohorski Abohi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.