19. 1. 2022, 14:17 | Vir: STA

Hadalin predčasno končal sezono, ostal tudi brez olimpijskih iger

Hina/STA
Hadalin predčasno končal sezono, ostal tudi brez olimpijskih iger (foto: Hina/STA)

Štefan Hadalin ne bo nastopil na zimskih olimpijskih igrah na Kitajskem prihodnji mesec. Slovenski alpski smučar se je odločil, da bo predčasno končal sezono, kar pomeni, da se je odrekel tudi olimpijskemu nastopu, čeprav so ga uvrstili na seznam potnikov za Peking. Kot je navedel, je sezono končal zaradi osebnih razlogov.

"Obveščam vas, da Štefan Hadalin zaradi osebnih razlogov prekinja nastope to smučarsko sezono. Svojo energijo in čas bo usmeril v prihodnost, k uspešni vrnitvi na bele strmine. V tem obdobju vas prosimo za spoštovanje njegove zasebnosti," je danes sporočil Tomi Trbovc, zunanji sodelavec za odnose z javnostmi Smučarske zveze Slovenije.

"Odločitev je bila zelo težka, saj bom izpustil tudi olimpijske igre. Svojo energijo in čas bom usmeril v prihodnost, k uspešnemu povratku na bele strmine. Hvala vsem za podporo, hvala tudi moji ekipi in partnerjem, ki mi stojijo ob strani," je prek Facebooka sporočil Hadalin.

Šestindvajsetletniku se sezona svetovnega pokala 2021/22 ni razpletla po načrtih. Zaradi bolečin v hrbtu je izpustil uvodna moška slaloma v Val d'Iseru in Madonni di Campiglio, v Zagrebu je bil na startu tekmovanja, s številko 19 je dosegel 16. čas prve vožnje, a so tekmo dokončno odpovedali zaradi premehke proge. V Adelbodnu je veleslalom končal na 25. mestu, v prvi vožnji slaloma pa je ostal brez uvrstitve. Brez uvrstitve je po povsem ponesrečeni prvi vožnji ostal tudi na slalomski klasiki v Wengnu.

Leta 2019 je bil med presenetljivimi junaki svetovnega prvenstva v Areju. V alpski kombinaciji je kot prvi Slovenec na velikih tekmovanjih v moški konkurenci osvojil kolajno - srebrno.

Zaradi številnih dvomov ni nastopil na lanski moški alpski kombinaciji na SP v Cortini d'Ampezzo

Dvomi so se pojavili s spremembo tekmovalnega formata kombinacije, ko drugo vožnjo v slalomu začnejo najprej najboljši s superveleslaloma oziroma smuka, torej prve vožnje kombinacije, in ne v obratnem vrstnem redu. Nato je na slalomski tekmi končal na sedmem mestu, v veleslalomu pa je bil 16.

Sezono 2021/22 svetovnega pokala je začel na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, kjer se je prvič na tem uvodnem veleslalomu sezone uvrstil v finalno vožnjo ter tekmo končal na 25. mestu. Na paralelni tekmi v Lech/Zürsu se je uvrstil v četrtfinale ter vpisal končno osmo mesto, kar je njegova edina uvrstitev v deseterico to sezono.

Hadalin ima obe najboljši uvrstitvi v alpski kombinaciji. Na prvi tekmi po SP v Areju je tretje mesto v tej disciplini osvojil še v konkurenci svetovnega pokala v Banskem. Alpska kombinacija to zimo ni del tekmovalnega sporeda svetovnega pokala.

Na slalomih je najvišje posegel s sedmim mestom v Madonni do Campiglio pred dvema letoma. Skupno je vpisal deset uvrstitev v najboljšo deseterico na tekmah za svetovni pokal.

Na svojih prvih olimpijskih igrah pred štirimi leti v Pyeongchangu je bil v alpski kombinaciji osmi. Na Kitajskem bi bil slovenski adut v kombinaciji in slalomu.

Smučarji se bodo pred odhodom v Peking pomerili na dveh slalomih, v nedeljo v Kitzbühlu ter nato še na nočni tekmi v Schladmingu. Po Pekingu bodo sledili še dva slaloma v Garmisch-Partenkirchnu ter finalni v Courchevel/Meribelu. Kranjska Gora bo marca prizorišče dveh veleslalomov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.