22. 7. 2020, 09:58 | Vir: STA

Hollywoodske zvezdnice ustanovile profesionalno žensko nogometno ekipo

Profimedia

Skupina hollywoodskih zvezdnic, na čelu katerih je dobitnica filmskega oskarja leta 2010 za glavno vlogo balerine v filmu Črni labod Natalie Portman, je ustanovila profesionalno žensko nogometno ekipo. Ta bo v ameriški ženski nogometni ligi, ligi NWSL, debitirala v sezoni 2022.
 

Devetintridesetletna Portmanova je okoli sebe zbrala skupino slavnih igralk. Med ustanoviteljicami ekipe, ki za zdaj uradno še nima imena, bodo v večini ženske. Tej pobudi so se pridružile tudi Jessica Chastain, Eva Longoria, America Ferrera in Jennifer Garner. Pobudo je podprla tudi najuspešnejša ameriška teniška igralka vseh časov Serena Williams.

"Večinska ženska skupina, ki jo vodi Portmanova, si je zagotovila ekskluzivno pravico, da v Los Angeles pripelje profesionalno žensko nogometno ekipo, ki bo svoj ognjeni krst doživela pomladi 2022," so sporočili iz nacionalne ženske nogometne lige.

Uradno ime ekipe še ni objavljeno, toda skupina si je formalno zamislila ime Angel City, Mesto angelov, "V čast svojega načrtovanega doma v Los Angelesu," so zapisali v izjavi.

Ekipa iz Los Angelesa bo tako leta 2022 postala 11. ekipa v ligi NWSL. Trenutno je v ligi devet ekip, naslednje leto naj bi se v ligo vrnila tudi ekipa Louisville.

V ligi so Chicago Red Stars, Houston Dash, lanske prvakinje North Carolina Courage, OL Reign, Orlando Pride, Portland Thorns, Sky Blue, Utah Royals in Washington Spirit.

Med tistimi, ki so si zagotovile ustanoviteljske pravice, je tudi še mladoletna hčerka Serene Williams Olympia Ohanian, v klub pa so svoja sredstva vložile tudi nekdanje reprezentantke ZDA, svetovne prvakinje Mia Hamm, Lauren Cheney Holiday in Abby Wambach. Predsednica franšize bo podjetnica, vidna predstavnica industrije računalniških iger Julie Uhrman.

"Danes smo naredile vznemirljiv korak z razglasitvijo prvih žensk, ki so večinske lastnice in vodilne predstavnice katere od športnih franšiz," je dejala Portmanova, ki je zaslovela še kot deklica v Leonu Luca Bessona, sloves neustrašne filmske junakinje pa je pridobila z vlogo Padme Amidala v znanstveno-fantastični epopeji Vojna zvezd.

Portmanova je bila tudi glasnica gibanja Time's Up proti spolnim zlorabam v zabavni industriji. Pričakuje, da bodo igralke z ustanovitvijo ekipe "bistveno vplivale na našo skupnost in razširile dostop do športa za mlade v Los Angelesu".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.