3. 12. 2016, 11:28 | Vir: STA

Ilka Štuhec: "Na startu sem si rekla: uživaj in bo kar bo!"

Primož Predalič, Goran Antley, osebni arhiv

Ilka Štuhec, ki si je na uvodnem smuku v kanadskem Lake Louisu prismučala zlato, je Slovenijo dvignila na noge. Po njenem daleč največjem uspehu v karieri je s sijočim nasmehom novinarjem med drugim rekla: "Želela sem si odpeljati dobro, dati vse od sebe. Ko pa sem prišla v cilj in videla to številko 1, zeleni napis, prednost, sem si mislila: res svetovno. Res fajn."

Mariborčanka je z sinočno zmago tako osvojila še 73. slovensko zmago v svetovnem pokalu, 50. v ženski konkurenci ter sedmo smukaško. In naj na tem mestu povemo še to, da je šestindvajsetletna Štajerka komaj tretja Slovenka s smukaško zmago na tekmah za svetovni pokal.

Za dve smukaški zmagi je doslej poskrbel Andrej Jerman, na štirih smukih je zmagala Tina Maze, ki je pred dvema letoma slavila tudi v Lake Louisu.

Uživaj, pa bo kar bo!

Pred nastopom slovenske predstavnice je najboljšo vožnjo prikazala Italijanka Sofia Goggia, ki je nastopila tik pred Štuhčevo s številko 28 na startu. Tretje mesto je zasedla Švedinja Kajsa Kling. Štuhčeva je bila najhitrejša od startnih vratc pa do cilja. Odlično se je odrezala tako v bolj drsalnih, kot v tehnično zahtevnejših delih in imela najboljše čase v vseh odsekih trikilometrske proge.

V cilj je prišla s prednostjo 22 stotink sekunde in z dvignjenimi rokami, ki so napovedovale nov slovenski vzpon na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

"Na startu sem si rekla: uživaj in bo kar bo," je dejal Mariborčanka, ki se je poskusila nekaj naučiti iz drugega slabega treninga: "Prvi trening je bil super, drugi pa realno gledano zelo slab. Poskusila sem se nekaj naučiti iz tega, saj so bili pogoji dosti podobni tem na tekmi. Ni se dobro videlo in preprosto sem se samo peljala. Vesela sem, da sem se uspela dosti hitro sestaviti tudi za ne najbolj idealne pogoje. V četrtek, na zadnjem treningu, sem potrdila, da lahko in da znam."

Ilkina pot k odličnosti!

Dvakratna mladinska svetovna prvakinja, v smuku (leta 2008 v Formigalu) in slalomu (leta 2007 v Flachauu) je bila velik smučarski talent, a je imela tudi veliko smole s poškodbami, zaradi katerih je odložila pohod na vrh. Pred letošnjo Kanado je bila najvišje četrta pred tremi leti na superveleslalomu v Beaver Creeku, v smuku pa je bil njen najboljši dosežek peto mesto lani marca v Garmisch-Partenkirchnu.

Štuhčeva je poleti skušala izboljšati prav vse: "Imeli smo super poletje. Trenirali smo s fanti, z našimi smukači, tako da imajo tudi oni nekaj zaslug za to danes. Gradila sem na svoji samozavesti, tudi kondicijsko sem bolje pripravljena kot kadarkoli. Res sem vesela, da sem vse 'uničila', uživala in peljala skoraj popolno."

Ilkin trener je 'fejst' vriskal!

Tudi v novi sezoni se je Štuhčeva odločila, da bo trenirala s svojo miniaturno samostojno ekipo, v kateri sta njena mati Darja Črnko v vlogi serviserke in zaupnice ter trener Gregor Koštomaj.

"Bil sem nekje na sredini, na drugem skoku, tako da sem po zvezi slišal čase. Moram pa reči, da mi srce še nikoli ni tako hitro bilo. Mislim, da sem izgubil kakšno leto življenja. Veselje ob prihodu v cilj pa je bilo nepopisno, sem 'fejst' zavriskal. En velik kamen se je odvalil od srca, po vsem tem delu, ki smo ga vložili. Predvsem pa mislim, da se je odvalil en velik kamen od srca Ilki, ki je v vsej svoji karieri in ob vsemu talentu imela tudi precej smole. Zdaj pa se zadeva počasi sestavlja in to je najlepše povračilo za ves trud, ki ga je vložila. Ta zmaga je več kot zaslužena," je strnil Koštomaj.

"Naše delo se zaradi tega uspeha ne bo kaj veliko spremenilo. Grem počasi v analizo te tekme, da vidimo, če je ostalo še kaj 'municije'. Poskušali bomo biti čim manj evforični, saj imamo pred sabo še dva tekmovalna dneva," je sklenil trener nove zmagovalke smukov v Lake Louisu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.