31. 3. 2021, 18:35 | Vir: STA

Ilka Štuhec: Spustiti se po planiški velikanki je bilo zagotovo nekaj novega

Blaž Vatovec

Najboljša slovenska smukačica, Ilka Štuhec, je po koncu sezone tekmovanj v svetovnem pokalu alpskih smučark preizkusila nekaj povsem novega. Dvakratna svetovna smukaška prvakinja je opravila trening v dolini pod Poncami. V smukaški preži se je spustila po hrbtišču letalnice v Planici, ki se je začasno spremenila v smukaški poligon.

"Spustiti se po planiški velikanki je bilo zagotovo nekaj novega. Na začetku malo strašljivo, ker je nekaj povsem drugačnega, ne veš, kaj pričakovati, vedno bolj je strmo, to so novi občutki. Bolj srhljiva je strmina kot sama hitrost, čeprav je tudi ta izjemno visoka. Zato je takšno edinstveno priložnost, da se tako hitro in obenem varno spuščamo, treba izkoristiti. Vemo, da smuk proge nimamo in zdaj smo lahko improvizirali z letalnico. Ob tej priložnosti pa moram še enkrat izreči poklon slovenskim skakalcem oziroma letalcem, ki letijo na njej," je po opravljenem preizkusu sporočila Štuhčeva, ki je bila zelo hitra.

Po njenih lastnih izračunih je dosegla hitrost okrog 145 kilometrov na uro. Najhitrejši je bil Boštjan Kline, pri katerem se je merilec hitrosti ustavil pri 148 km/h.

Skupaj s Štuhčevo so po hrbtišču velikanke od začetka strmine do izteka trenirali tudi člani slovenske moške smukaške ekipe, ki trenirajo pod vodstvom nekdanjega trenerja Štuhčeve Grege Koštomaja.

Kot je poročal slovenski Sportal, Siolov športni portal, so poleg Štuhčeve v Planici smukaški trening opravili Kline, Martin Čater, Miha Hrobat, člani ekipe evropskega pokala Nejc Naraločnik, Rok Ažnoh in Jakob Anderlič ter mladinci Anže Gartner, Miha Svetličič, Anže Podlipnik, Luka Belehar in Tilen Kovač.

Po podatkih Sportala slovenski hitrostni smučarski rekord znaša 240,16 kilometra na uro. Tega je postavil Aleš Brezavšček leta 2002 v Les Arcsu v Franciji. Lastnik svetovnega rekorda v hitrostnem smučanju naravnost, ki znaša 254,958 kilometra na uro, je Italijan Ivan Origone. Brezavšček je smukač, ki je v spustu po hrbtišču še stare letalnice v Planici dosegel hitrost 186 kilometrov na uro.

Štuhčeva, ki ni najbolj zadovoljna, kako se je razpletla sezona, je lahko veliko bolj zadovoljna z zadnjim tekmovanjem v sezoni. Mariborčanka je nastopila na italijanskem državnem prvenstvu minuli konec tedna v Santa Caterini, kjer je prepričljivo zmagala na smuku.

"Vedno je lepo zmagati, tudi če ne gre za najprestižnejša tekmovanja. Bil je res en čudovit smuk. Hiter, odlični pogoji, kar se tiče snežne površine. Vožnja je bila dobra, ampak še bolj sem lahko ponosna na pristop, ki je bil pravi kljub slabši vidljivosti," je zadovoljna Štuhčeva.

Slovenska smukačica je na sobotnem smuku slavila s prednostjo 66 stotink sekunde pred Nadio Delago, tretja je bila Francesca Marsaglia (+1,33). Na tekmi ni nastopila najboljša Italijanka Sofia Goggia, ki je v minuli sezoni osvojila smukaški seštevek v svetovnem pokalu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.