15. 3. 2017, 19:12 | Vir: STA

Ilka Štuhec z zmago v Aspnu potrdila smukaški globus

profimedia
Ilka Štuhec z zmago v Aspnu potrdila smukaški globus (foto: profimedia)

Ilka Štuhec je velika zmagovalka zadnjega smuka za svetovni pokal alpskih smučark v sezoni 2016/17. Štuhčeva je z zmago v Aspnu potrdila osvojeni mali kristalni globus za dobljeni smukaški seštevek svetovnega pokala. Šestindvajsetletna Mariborčanka je osvojila svojo še sedmo zmago v svetovnem pokalu ter četrto smukaško.

Štuhčeva se je v boj za četrto smukaško zmago ter svoj prvi smukaški globus podala s startno številko 1, na vso moč, nič ni kalkulirala, saj je želela zmagati.

Njena vožnja je bila daleč najboljša. Le Američanka Lindsey Vonn je zaostala manj kot sekundo, 66 stotink sekunde. Italijanka Sofia Goggia, edina konkurentka za smukaški globus, pa je na tretjem mestu zaostala 1,03 sekunde.

Štuhčeva se je na večni lestvici slovenskih zmagovalcev svetovnega pokala s sedmo zmago izenačila z Matejo Svet. Več zmag imata le Bojan Križaj, osem, in Tina Maze, 26.

Štuhčeva je osvojila jubilejno 80. slovensko zmago v svetovnem pokalu ter slovensko osmo na ženskih smukih. S štirimi smukaškimi zmagami se je izenačila s Tino Maze, dve smukaški zmagi ima Andrej Jerman, eno Boštjan Kline.

Mariborčanka je danes kot prva Slovenka osvojila mali kristalni globus v smuku za zmago v posebnem seštevku kraljeve discipline v svetovnem pokalu. Šestindvajsetletna Mariborčanka je osvojila še drugi mali globus, najboljša je tudi v alpski kombinaciji. V boju pa je tudi za superveleslalomski globus, v katerem bo v četrtek branila 15 točk prednosti pred Tino Weirather iz Liechtensteina.

Edina, ki bi se lahko teoretično še nadejala smukaškega globusa, je bila Goggia, ki pa se je na finalnem smuku uvrstila za Štuhčevo, kar je pomenilo le, da je Štuhčeva osvojila svoj še drugi mali globus.

Pred zadnjo smukaško preizkušnjo v sezoni si je najboljša Slovenka nabrala zalogo kar 97 točk. Da ji je smukaški globus pripadel, je torej morala osvojiti le štiri točke več od italijanske izzivalke, o čemer, glede na zelo prepričljivo vožnjo na zadnjem smuku v Aspnu, ni bilo nobenega dvoma.

Štuhčeva je v tej sezoni svetovnega pokala na osmih smukih osvojila 597 točk, 137 več od drugouvrščene Goggie in 237 točk več od tretjeuvrščene Švicarke Lare Gut, ki pa se je poškodovala že na domačem svetovnem prvenstvu.

Mariborčanka je najboljša smukačica v tej sezoni. Na svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu je premagala vso konkurenco ter je osvojila naslov svetovne prvakinje v smuku, svojega prvega. V svetovnem pokalu pa je bila prav tako najbolj prepričljiva. Vodstvo je prevzela že takoj na začetku sezone, ko je osvojila zmago na treh uvodnih smukih, na obeh v Lake Louisu ter nato še v Val d'Iseru.

Postala je komaj sedma smučarka v zgodovini, ki je v istem letu, ko je postala svetovna prvakinja osvojila še smukaški seštevek v svetovnem pokalu. Pred Štuhčevo je isti dosežek uspel šestim smukačicam. To so: Olga Pall leta 1968, Annemarie Moser-Pröll v letih 1974 in 1978, Michaela Figini leta 1985, Picabo Street leta 1996, Renate Götschl leta 1999 in Lindsey Vonn leta 2009.

Štuhčeva je v Aspen pripotovala z izjemno smukaško statistiko, ko ni bila slabša od osmega mesta. V Zauchenseeju je bila peta, v Garmisch-Partenkirchnu osma, v Cortini d'Ampezzo in na olimpijski generalki v Jeongseonu je bila tretja. V Aspnu pa je položaj najbolj dominantne smukačice le še potrdila, z najhitrejšo vožnjo, najhitrejša je bila že na treningu pred tem.

Štuhčeva je postala šesta Slovenka z osvojenim malim kristalnim globusom, po Tini Maze, Špeli Pretnar, Roku Petroviču, Bojanu Križaju in Mateji Svet. Mazejeva je rekorderka s tremi zmagami v seštevku disciplin in eno zmago v skupnem seštevku.

Petrovič, Križaj in Pretnarjeva so osvojili slalomski seštevek v sezonah svetovnega pokala 1985/86, 1986/87 in 1999/00, Mateja Svet pa je dobila veleslalomski seštevek v sezoni 1987/88.

Mazejeva je vse svoje seštevke dobila v rekordni sezoni 2012/13, ko je dobila dva mala kristalna globusa veleslalomskega in superveleslalomskega ter veliki kristalni globus za skupno zmago, sezono pa je končala na vrhu tudi v seštevku kombinacije, a ni dobila globusa, ker ga v tej disciplini takrat niso podeljevali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.