12. 7. 2021, 00:02 | Vir: STA

Italija do drugega naslova evropskih prvakov po streljanju enajstmetrovk

profimedia

Nogometna reprezentanca Italije je novi evropski prvak. Italijani so v velikem finalu Eura 2020 na londonskem Wembleyju po enajstmetrovkah premagali Anglijo s 3:2 (1:1, 1:1, 0:1). Za Anglijo je v rednem delu zadel Luke Shaw v 2., za Italijo pa Leonardo Bonucci v 67. minuti. Odločilno enajstmetrovko pa je zadel Federico Bernardeschi.

Italijani so danes osvojili šele drugo lovoriko na evropskih prvenstvih, prvič so bili doslej prvaki leta 1968.

Angleži, ki so igrali v sploh prvem finalu na EP, doslej pa imajo v svoji zbirki le eno lovoriko z velikih tekmovanj, zmago na SP daljnega leta 1966, pa so tudi tokrat ostali brez novega pokala.

Letošnje EP, ki so ga zaradi pandemije novega koronavirusa morali prestaviti za eno leto, je sicer potekalo v 11 mestih po stari celini, finale pa je bil na Wembleyju, kjer se je lahko zbralo tudi 65.000 gledalcev.

Na tem prvenstvu so se varovanci Roberta Mancinija do finala iz skupine A prebili brez izgubljene točke, potem ko so premagali Turčijo (3:0), Švico (3:0) in Wales (1:0). V osmini finala so po podaljšku izločili Avstrijo (2:1), v četrtfinalu so bili boljši še od Belgije (2:1), v polfinalu po streljanju enajstmetrovk še Španijo s 4:2.

Angleži so v skupini D prav tako končali brez prejetega zadetka. Premagali so Hrvaško (1:0) in Češko (1:0) in se brez zadetkov razšli s Škotsko. V osmini finala so prvič po 55 letih na velikih tekmovanjih premagali Nemčijo (2:0), v četrtfinalu je s 4:0 padla Ukrajina, v polfinalu pa so bili izbranci Garetha Southgata po podaljšku boljši od Danske (2:1).

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ