25. 11. 2020, 21:08 | Vir: STA

Italijani za odprtje vseh smučišč po Evropi šele konec januarja; Slovenski žičničarji: V tem primeru bomo propadli

Shutterstock

Vlada se do prizadevanj Italije, da bi med božično-novoletnimi prazniki iz epidemioloških razlogov zaprli smučišča po vsej Evropi, še ni opredelila, so navedli na gospodarskem ministrstvu. Ob tem predvidevajo, da bo na podlagi epidemiološke slike in priporočil stroke Evropska komisija glede smučarske sezone poslala priporočilo članicam.

"Vlada za zdaj o tej tematiki še ni odločala ali se do nje kakorkoli opredelila. Predvidevamo tudi, da bo s strani Evropske komisije, na podlagi epidemiološke slike in priporočil zdravstvene stroke, podano priporočilo, ki bo posredovano vsem članicam EU," so v odgovoru na vprašanje Slovenske tiskovne agencije natančneje napisali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Kot so ta teden poročali italijanski mediji, naj bi si vlada v Rimu prizadevala, da bi zaradi pandemije novega koronavirusa med božičnimi prazniki zaprli smučišča po vsej Evropi. Italija naj bi si to želela doseči v dogovoru z ostalimi državami, še posebej pa s svojimi sosedami.

Glede na ideje vlade v Rimu bi smučišča odprli šele konec januarja, ko bi se sedanji val širjenja koronavirusa umiril in bi bilo na voljo že tudi cepivo proti covidu-19. Če pa ob sedanjih visokih številkah širjenja virusa in tudi smrtih ne bo omejevalnih ukrepov, še posebej čez božično-novoletne praznike, potem se bomo januarja soočili s tretjim valom pandemije, opozarja italijanska vlada.

Bavarski ministrski predsednik Markus Söder je v torek nato napovedal, da tudi ta nemška zvezna dežela, v katero sega del Alp, načrtuje, da bodo zaradi boja proti covidu-19 smučišča med božičnimi prazniki ostala zaprta. Tudi druge evropske države je pozval, naj temu sledijo.

Avstrija, ki že več mesecev zatrjuje, da namerava smučišča ob ustreznih koronskih ukrepih odpreti za vsako ceno, italijanskemu predlogu nasprotuje. Avstrijski finančni minister Gernot Blümel je v primeru zaprtja smučišč med božičnimi prazniki na evropski ravni od EU že zahteval odškodnino v višini dveh milijard evrov. V Švici so medtem po pisanju medijev odločni smučarsko sezono izpeljati. Nekaj negotovosti je medtem še v Franciji.

Tudi na vseh večjih smučiščih v Sloveniji se sodeč po izjavah njihovih upravljavcev ne glede na razmere pripravljajo na zimsko sezono. Ponekod, npr. na Krvavcu in Mariborskem Pohorju, so že začeli z umetnim zasneževanjem, povsod se nadejajo skorajšnjega naravnega snega, v teku so tudi predprodaje vozovnic. So pa tudi slovenski žičničarji, za katerimi je tako ali tako že slaba prejšnja sezona, v pričakovanju priporočil glede obratovanja.

Kot je na nocojšnjem spletnem Gorenjskem forumu Akademije Finance povedala predsednica Združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič, smučišč ni mogoče pripraviti čez noč. Zato jih zelo skrbi, da nimajo nobenega termina, kdaj bi lahko slovenska smučišča sploh začela z obratovanjem. Hkrati imajo velike stroške s samo pripravo na sezono.

"V tem trenutno smo popolnoma nemočni, čakajoč na odločitev države," je poudarila. Upa, da bodo najkasneje 15. decembra smučišča lahko zagnala svoje naprave, saj izpada praznične smuke v sezoni, ki bo že sicer zelo težka, nikakor ne bi mogli nadoknaditi. "Če začnemo obratovati decembra, bi to sezono nekako lahko spravili pod streho, pri čemer seveda vseeno ne bi govorili o nobenih dobičkih ampak zgolj o preživetju," je pojasnila.

Če bodo čez zimo smučišča ostala zaprta, se Božič Badaličeva boji, da bodo propadla. Edina možnost za preživetje bi bil potem interventni zakon za turizem s finančno odškodnino za zaprto dejavnost. "Mi nismo v enakem položaju kot industrija, ki vseeno lahko deluje, temveč smo v popolni prepovedi obratovanja, povsem brez prihodkov in z velikimi fiksnimi stroški," je opozorila.

Hkrati je poudarila, da so smučišča varna z vidika prenosa virusa in bi jih morali skupaj z zagonom javnega prometa znova odpreti. Direktor Rekreacijsko turističnega centra Krvavec Janez Janša pa je glede poziva italijanske vlade povedal, da Slovenija žal glede tega še nima jasnih stališč. Želi si, da bi lahko slovenski žičničarji vzpostavili dialog s pristojnimi, v okviru katerega bi se dogovorili za rešitve.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.