22. 10. 2020, 13:44 | Vir: STA

Janko Požežnik bo del snovanja sprememb rokometnih pravil

Nebojša Tejić/STA

Mednarodna rokometna zveza (IHF) bo v prihodnje dni v Katarju začela preizkušati tri nova pravila rokometne igre, s katerimi bo poizkušala slednjo narediti še bolj atraktivno, privlačno in dinamično. Del dogajanja bo tudi nekdanji vrhunski slovenski rokometni sodnik, danes pa uspešen mednarodni delegat Janko Požežnik.

Kot so sporočili iz Rokometne zveze Slovenije (RZS), bodo v obmorskem emiratuv igri preizkušali spremembe treh pravil. Prva se bo nanašala na pasivno igro v napadu, ob kateri bodo po dvigu roke sodniškega para dovoljene štiri namesto dosedanjih šestih podaj.

Druga predlagana sprememba bo namenjena izvajanju s sredine igrišča po prejetem zadetku. Trenutno veljavno pravilo veleva, da mora izvajalec stati na sredinski črti, pri čemer ne sme biti oviran v radiu metra in pol. Zdaj bodo preizkušali pravilo, ki bo igro bistveno pospešilo. Izvajanje bo namreč mogoče kjerkoli iz sredinskega kroga s premerom treh metrov, pri čemer znotraj tega območja obramba ne bo smela ovirati izvajalca.

Zadnji predlog spremembe pravil se bo nanašal na zaščito vratarjev. Ob dosedanjih prejetih strelih v glavo so bili sankcionirani le tisti, ki so se zgodili pri izvajanju sedemmetrovk, zdaj pa bodo preizkušali pravilo, s katerim bi z dvominutno kaznijo sankcionirali tudi strele v glavo vratarjev v igri, pri katerih rokometaš v napadu ni bil nepravilno oviran do te mere, da bi to vodilo v izključitev.

Leta 2018 je bila na evropskem prvenstvu na Hrvaškem moška članska reprezentanca deležna neljubih dogodkov, ki so bili posledica preohlapnih in ne povsem dodelanih pravil rokometne igre. RZS, ki so ji ob bok stopile še nekatere druge nacionalne zveze, je tedaj na poziv Evropske (EHF) in Mednarodne rokometne zveze (IHF) pripravila precej predlogov, s katerimi bi bila pravila rokometne igre bolj dodelana, predvsem pa zmanjšala število dilem, katerih subjektivna presoja je nato v rokah sodniškega para.

Od dogodkov v Zagrebu je minilo leto in pol, vmes je celotno dogajanje zajezil prihod epidemije koronavirusa, a del slovenskih predlogov je padel na plodna tla. Zveza IHF bo tako v katarskem državnem prvenstvu in tamkajšnjem pokalnem tekmovanju preizkušala vpeljavo treh novitet. To bo izvedla s pomočjo francoskega in portugalskega sodniškega para, celotno sodniško dogajanje pa bo potekalo pod budnim očesom Požežnika, ki bo pripravil tudi podrobno poročilo.

"Očitno je bilo moje dolgoletno delo v rokometu opaženo tudi v krogih IHF. Poklical me je vodja komisije za igralna pravila in sodnike Ramon Gallego. Nekdanji vrhunski sodnik, s katerim sva sodila tudi na olimpijskih igrah v Atenah, me je vprašal, ali bi bil pripravljen sodelovati pri njihovem projektu. Nisem okleval in zdaj sem del tega," je pred odhodom v Katar povedal 50-letnik iz Celja.

Na podlagi Požežnikovega poročila in poročila z drugih prizorišč, na katerih se bo v prihodnje preizkušalo nova pravila, bo komisija IHF nato odločila, ali se bodo ta kot novosti tudi dejansko vpeljala v rokometno igro. V kolikor bo komisija dala zeleno luč, gre njihovo implementacijo pričakovati v naslednjem olimpijskem ciklu.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel