24. 3. 2020, 13:55 | Vir: STA

Japonci so pripravljeni preložiti olimpijske igre na prihodnje leto

profimedia

Japonski premier Shinzo Abe je predlagal prestavitev poletnih olimpijskih iger v Tokiu za eno leto. Predlog je danes v telefonskem pogovoru predstavil predsedniku Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomasu Bachu, ki ga je po besedah Abeja sprejel. Mok je že uradno potrdil, da so OI predstavljene. Odločitev je že pozdravil tudi OKS.

Japonska tiskovna agencija Kyodo News, ki je prva poročala o prestavitvi iger na leto 2021 zaradi pandemije novega koronavirusa, je zapisala, da je bil Abe tisti, ki je predlagal preložitev OI.

Po poročanju medijev se s predlogom strinja tudi Bach, dokončno odločitev pa morajo potrditi še izvršni odbor Moka, japonski olimpijski komite in država gostiteljica.

Bržkone gre pri potrebnih potrditvah za formalnosti, saj so se današnjega pogovora z Bachom udeležili tudi predsednik organizacijskega odbora iger Yoshiro Mori, guvernerka Tokia Yuriko Koike in ministrica za olimpijske igre Seiko Hashimoto.

Novico o prestavitvi OI na leto 2021 je danes uradno potrdil tudi že Mok. Igre bi morale biti od 24. julija do 9. avgusta, vendar so se tokijski organizatorji skupaj z Mokom po telefonskem pogovoru strinjali in sprejeli zgodovinsko odločitev, da bodo OI prestavili za leto dni.

Abe je dejal, da se je Bach "100-odstotno strinjal", ko mu je Japonska predlagala preložitev iger za leto dni. Za zdaj natančen datum OI 2021 še ni znan, iz Moka pa so še sporočili, da se bodo tudi igre prihodnje leto imenovale Tokio 2020.

"Zaradi skrbi za zdravje vseh športnikov olimpijcev in vseh deležnikov iger smo se skupaj odločili, da bodo poletne olimpijske ter paraolimpijske igre Tokio 2020 na sporedu ne pozneje kot prihodnje poletje. Natančen datum še ni znan," so uradno sporočili iz Moka.

Izvršni odbor organizacijskega odbora se bo na seji sestal prihodnji ponedeljek in do takrat verjetno skušali uskladiti natančen datum iger prihodnje leto.

Na prestavitev OI na prihodnje leto so se že odzvali tudi pri Olimpijskem komiteju Slovenije. "Odločitev formalno sicer še čaka na potrditev, a smo jo glede na razvoj dogodkov v zadnjih desetih dneh tudi pričakovali. Na OKS smo bili med prvimi, ki smo javno povedali, da smo za prestavitev, vse bolj se je to začelo potrjevati predvsem v zadnjih dneh, ko so na Mok in organizatorje začele pritiskati predvsem ameriške panožne športne zveze," je za STA povedal generalni sekretar OKS Blaž Perko.

"Odločitev je najpomembnejša za športnike, ki so se tako končno znebili stresa okrog treningov in priprav. Športnik se enostavno ne more pripraviti, če ne ve, če in kdaj bo tekma. S prestavitvijo se bodo prav tako povečale možnosti, da se športniki enakovredno pripravijo na igre, ko se bo pandemija umirila. Odločitev Moka je pravilna in tudi v skladu z agendo 2020, ki izpostavlja, da je športnik srce iger," je o pričakovani odločitvi japonskih prirediteljev in Moka še povedal Perko.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.