13. 5. 2021, 13:13 | Vir: STA

Japonska mesta odpovedujejo gostoljubje olimpijcem

Profimedia

Japonska mesta kar po vrsti odpovedujejo sodelovanje z olimpijskimi igrami, ki jih bo čez dva meseca gostil Tokio. Po poročanju časnika Nikkei je vsaj 30 do 40 mest že odpovedalo sodelovanje v programu Host Town, kamor so bila vključena kot centri za pripravo in aklimatizacijo ter kulturno izmenjavo olimpijcev z vsega sveta tik pred igrami.

Kot poroča časnik, je razlog strah pred morebitnim širjenjem novega koronavirusa.

A obstajajo tudi odpovedi v obratni smeri. V Chibi, provinci, ki meji na tokijsko, so sporočili, da je ameriška atletska zveza odpovedala svoje priprave. Tam so po poročanju japonske tiskovne agencije Kyodo priprave odpovedali tudi ruski sabljači in britanska paraolimpijska reprezentanca v košarki na vozičkih.

Vlada v Tokiu je mestom, ki so bila izbrana v program Host Town, sicer zagotovila, da bo pokrila dodatne stroške, ki so nastali zaradi pandemije covida-19, a predvsem iz manjših središč sporočajo, da nimajo dovolj osebja, s katerim bi lahko učinkovito izpeljali vse dodatne naloge v boju proti širjenju virusa.

Skupno se je v program Host Town do konca aprila prijavilo kar 528 lokalnih skupnosti, ki naj bi sprejele športnike iz 184 držav. Prva mesta zdaj izstopajo, vlada pa je vse prijavljene centre pozvala, naj kljub temu vsaj na spletu še naprej predstavljajo japonsko kulturo.

Na igrah bo predvidoma nastopilo 11.000 športnikov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord