9. 4. 2018, 09:23 | Vir: STA

Japonski sumo po aferi s prirejenimi izidi zdaj pretresa še afera z ženskami v ringu

profimedia

Japonski sumo so v zadnjih mesecih sooča z dogovarjanjem izidov, ilegalnimi stavami, uporabo drog in v prejšnjem tednu je izbruhnila nova afera. Na borišče, pa čeprav zaradi nujne medicinske pomoči, so vstopile ženske, poroča agencija dpa.

Sumo je v Deželi vzhajajočega sonca za ženske še vedno tabu. Tekme sicer lahko spremljajo v dvorani, vstop na borišče pa je zanje strogo prepovedan. Prav to se je spremenilo pretekli teden. Ko je enega od županov, ki je bil v vlogi govornika v ringu, zadela kap, mu je na pomoč prihitelo več žensk, tudi zdravstvenih delavk, in to na prepovedanem območju.

Tradicionalni voditelji suma pa ostajajo nepopustljivi in eden od sodnikov jih je preko zvočnika večkrat pozval, naj zapustijo ring. Sledile so ostre kritike javnosti in Sumo zveza Japonske se je nato javno opravičila za sodnikovo ravnanje in pripisala, kako hvaležni so za prvo pomoč v ringu. Na zvezi so potrdili, da ravnanje sodnika ni bilo primerno, saj je šlo za nujni primer.

Kritike so deževale tudi po socialnih omrežjih. Primer je "jasen dokaz za diskriminacijo žensk v sumu," je na Twitterju zapisal filozof Motokazu Nogawa.

A razmišljanje v sumu ima še globlje že preživele korenine. Gre za dejstvo, da se borišča ne sme onesnažiti, zato tekmovalci pred vsakim dvobojem izvajajo tudi rituale čiščenja, splaknejo si usta z vodo in mečejo sol na pesek. Tudi v primeru krvavitve katerega od tekmovalcev se takoj odstrani onesnaženi del peska. In prav menstruacija naj bi bila razlog, da je bil vstop žensk v ring že pred stoletji prepovedan, pravil pa v zvezi nikoli niso spremenili.

Zadnji večji spor okrog žensk v ringu je na Japonskem odmeval pred nekaj leti, ko je takratna guvernerka Osake želela na spomladanskem turnirju podeliti zmagovalni pokal v ringu. To so na zvezi zavrnili in ji pojasnili, da v ringu ni prostora za ženske.

In morda še najpomembnejše. Župan mesta Maizuru, ki se je nedavno zgrudil v ringu, dobro okreva.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ