9. 5. 2022, 17:22 | Vir: STA

Je Slovenija sposobna organizirati svetovno prvenstvo elitne divizije?

Profimedia

Slovenska hokejska reprezentanca je na domačem svetovnem prvenstvu v Ljubljani izpolnila cilj in se uvrstila med elito za leto 2023.

Če bo šlo vse po načrtih in željah slovenske hokejske zveze in navijačev, bi lahko tudi naslednje leto igrali doma, saj je Slovenija kandidat za izvedbo tega tekmovanja. Odločitev bo svetovna hokejska zveza IIHF sprejela konec maja.

Hokejski zvezi Slovenije in Madžarske sta zadnji dan drugoligaškega SP v Ljubljani tudi uradno razglasili skupno kandidaturo za SP elitne skupine 2023. Tako slovenska kot madžarska reprezentanca sta si na SP v Ljubljani zagotovili napredovanje med elito, kar je bil eden od pogojev, da so projekt tudi uradno potrdili.

"Ni primerjave s prejšnjimi organizacijami. Sreča je, da bodo pri nas poleg tistih notranjih sodelavcev, ki se spoznajo na izvedbo SP, še tisti, ki imajo izkušnje z velikimi tekmovanji, spomnimo se na EP v košarki in odbojki. Velik zalogaj bo, a se ne bojim," je o tej temi na druženju z novinarji ob koncu SP dejal predsednik slovenske hokejske zveze Matjaž Rakovec.

Slovenija je sokandidatko Madžarsko v Tivoliju premagala, a so se obe reprezentanci uvrstili v najelitnejše reprezentančno tekovanje v hokeju.

"Izračunali smo, da bi lahko dvorano Stožice pripravili za najmanj 9000 ljudi. Na SP je bila doslej vedno ena dvorana za vsaj 12.000, druga za nekje med 7000 in 9000 gledalcev. Stožice v vsakem primeru spadajo v to kategorijo," pravi Rakovec.

Kje bodo potekale tekme?

Če bi bila kandidatura uspešna, bi vsaka od držav pripravila tekmovanje za eno predtekmovalno skupino, v Sloveniji bi bili še dve četrtfinalni tekmi. Druga skupina bi bila v Budimpešti, kjer bi bili poleg dveh četrtfinalnih tekem še obe polfinalni in finalna, ker imajo Madžari precej večjo dvorano.

Močan argument v prid Sloveniji in Madžarski pa bo tudi dostopnost dvoran. Kot je še pojasnil Rakovec, imajo številne države, ki bi lahko izvedle takšno tekmovanje, težave, ker imajo vse primerne dvorane razprodane za tri leta vnaprej oziroma v koledarju nimajo prostih treh tednov, kolikor jih potrebujejo za izvedbo hokejskega SP.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec