5. 10. 2020, 06:33 | Vir: STA

Julian Alaphilippe se je opravičil tekmecem in pohvalil Primoža Rogliča

profimedia

Francoski kolesar Julian Alaphilippe se je opravičil za nešportno potezo v zaključku prestižne kolesarske dirke Liege-Bastogne-Liege. Obenem je pohvalil Primoža Rogliča, ki je kot prvi Slovenec osvojil eno od največjih klasik v svetu kolesarstva. Tretje in četrto mesta sta prav tako osvojila Slovenca Tadej Pogačar in Matej Mohorič.

V sprintu je bil sicer najbolje postavljen prav svetovni prvak Alaphilippe, ki je prvi začel pospeševati, po levi strani pa sta ga skušala prehiteti na koncu drugi Švicar Marc Hirschi in tretji Pogačar. Toda Alaphilippe je nevarno spremenil linijo vožnje, zaradi česar sta tekmeca za njim skorajda padla.

Kazen za Francoza je bilo po odločitvi sodnikov končno peto mesto, čeprav je ciljno črto pravzaprav prečkal drugi, potem ko ga je po prehitrem proslavljanju prehitel Roglič.

"To je prvič v moji karieri, da se mi je zgodilo kaj takega. In to bo tudi zadnjič," je kot navaja francoska tiskovna agencija AFP dejal svetovni prvak cestne dirke v Imoli pred tednom dni, potem ko ga je po desni strani prehitel 30-letni Kisovčan in zabeležil prvo slovensko zmago na največjih enodnevnih klasikah.

Kasneje se je opravičil svojim tekmecem za nevarno početje v zaključku 257 kilometrov dolge preizkušnje v belgijskih Ardenih.

"Ko sem se ohladil, sem si še enkrat ogledal posnetek. Nisem vedel, da sem toliko spremenil smer in da sem oviral Hirschija, zato se opravičujem," je dejal 28-letni zvezdnik moštva Deceuninck-Quick-step.

"Res mi je iskreno žal. To se ne bo več ponovilo. Hkrati pa sem vesel, da imamo kljub temu zasluženega zmagovalca v Primožu Rogliču," je še pristavil Alaphilippe, ki je še zatrdil, da bi kljub neumnosti prehitrega proslavljanja v zaključku etape raje končal drugi kot bil kaznovan s petim mestom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord