Maja Fister | 22. 12. 2019, 11:17

Južna Tirolska: 10 razlogov, zakaj jo obiskati (tudi če ne smučate)

DreiZinnen

Južna Tirolska je ozemlje, kjer uživate v pogledih na mogočne vrhove italijanskih Dolomitov ter razvajate brbončice ob italijanski kuhinji z vplivi avstrijske. Tokrat smo na bele strmine zapeljali v osrčje Unescove svetovne dediščine. Tri Cine, Tre Cime di Lavaredo (italijansko) ali Drei Zinnen (nemško) pa so imena, pod katerimi najdete večkrat nagrajeno smučarsko središče, ki smo ga raziskovali tokrat.

Medtem ko smo v Sloveniji dobili prvo večjo pošiljko snega in še preden so naša smučišča zagnala vse naprave ter pripravila proge, smo pokukali k sosedom. Južna Tirolska je zgodba zase. Tri Cine so od Kronplatza, ki vam je že zagotovo kdaj prišel na uho, oddaljene le pol ure vožnje s smučarskim vlakom, medtem ko je olimpijska Cortina d'Ampezzo od njih oddaljena uro vožnje z avtomobilom. 

DreiZinnen


Tu boste table krajev ujeli dvojezično in zaposleni vas bodo nagovorili v italijanščini, pa tudi v nemščini, pogosto celo v hrvaščini, saj sezonski delavci tu niso redkost. Veliko jih čez zimo pride z italijanskih otokov, kot sta Sicilija in Sardinija, saj tam turizem ob koncu poletja upade. In prav mešanica kultur to območje dela tako edinstveno. Poleg Dolomitov in naravnih lepot, seveda. 

Tri sestre Dolomitov, ki se mogočno šopirijo v nebo

Smučarsko središče Tri Cine, oziroma Tre Cime ali Drei Zinnen je ime dobilo po edinstvenem skalovju. Trije vrhovi, mogočne skale, ki se dvigajo v nebo, so znane kot sestre Dolomitov in ste jih verjetno že videli na kakšni fotografiji. Mogočni trije vrhovi so tudi del njihovega logotipa. Kje jih lahko vidite v živo? Najlepši razgled na tri sestre ujamete pri postaji Stiergarten. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Skiresort 3 Zinnen Dolomites (@3zinnen) on

Široki razgledi na vršace, 115 kilometrov urejenih prog in najstrmejši spust v Alpah 

Čeprav se smučarsko središče Tri Cine ponuja kot primerno za vse ravni smučarskega znanja, nas je presenetilo, s kako slogovno izpopolnjenimi in uvidevnimi smučarji smo si delili sveže narebrene proge za prvi letošnji karving. Še smučarska kultura se očitno izboljšuje. In prav je tako. Največ gostov imajo iz domače Italije, sledijo Avstrijci, Poljaki in Hrvati, veliko pa je seveda tudi Slovencev. Radi se pohvalijo tudi s podatkom, da imajo v letu 300 sončnih dni!

Smučišče na 2000 metrih je v tej sezoni razširilo proge, povezalo nekaj dodatnih vrhov in stare sedežnice zamenjalo za nove, takšne z ogrevanim sediščem. Po novem se proge raztezajo čez 115 kilometrov. 

DreiZinnen


Krožna pot Giro delle Cime vas popelje med vrhovi, vsak od njih ima svojo zgodbo, poleg tega pa se ponašajo s številnimi črnimi programi – tu namreč najdete Holzriese, enega najstrmejših spustov v Evropi, ki pride tudi do 71-odstotnega naklona! Tu lahko svoj pogum preverite tudi na "prostem padu" v kabini teptalnega stroja. Vzdrževanje takšne proge je namreč prav tolikšen podvig, kot spust po njej na smučeh. 

Mesta so med seboj povezana z železnico (Ski Pustertal Express), vozovnica za vlak je vključena v smučarsko. Tako lahko avto parkirate pri hotelu, se izognete vožnji in iskanju parkirnega prostora ter morebitnim parkirninam. Vlak ustavi pri spodnjih postajah žičnic. Imajo tudi nov center Punka s prodajalno vozovnic, trgovinami in kavarno ter servisom, v katerem vam popravijo smuči, tam pa jih lahko v omaricah tudi shranite čez noč, ne da bi jih nosili nazaj v hotel. 

Hranjenje jelenov in skrivnost, da Božičkove sani vlečejo samice 

Kako v Dolomitih najdete prave severne jelene? Croda Rossa (nemško Rotwand) je edini kraj, kjer v Italiji najdete čredo severnih jelenov, ki so jih sem pripeljali s Finske. Domujejo v divjini pod tremi vrhovi, dvakrat na teden (ob ponedeljkih in četrtkih) pa organizirajo tudi javno hranjenje, ko jelene spustijo na smučišče – tja, kjer srečate gigantskega snežaka – in jih lahko hranijo tudi otroci. 

Zaupamo vam božično zanimivost, ki je morda še ne poznate. Pri severnih jelenih sta rogata oba spola. Vendar pa samci v zimskem času izgubijo rogovje, samice pa ga izgubijo šele spomladi. Kar pomeni, da božičkove sani v resnici vlečejo samice, ne pa Rudolf z ekipo!

Maja Fister

Praznična smučišča in božični sejem v mestu San Candido 

December na tem smučišču je nekaj posebnega zaradi prazničnega ozračja, kar v večini smučarskih središč sicer ni običajno. A v Tri Cine so se odločili drugače. Tu se med pistami šopirijo okrašene smreke, po brunaricah igra božična glasba, v dolini pa se božični duh nadaljuje na adventnih sejmih.

Živahno je tudi v mestu San Candido (nemško Innichen), kjer so kuhano vino, sladke dobrote in spominki na stojnicah nujen del obreda po smuki in pred skokom na večerjo ali v hotelski velnes. Praznično vzdušje z lučkami in smrečicami bo aktualno do 7. januarja. Prav v tem mestu smo našli tudi svoj hotel – Sporthotel Tyrol, ki letos praznuje 50 let.

Maja Fister

Kulinarika dveh svetov

Z naravo povezan alpski duh in mediteranska umirjenost, mešanica testenin, žlikrofov in knedlov. Italijanska kultura se tu meša z avstrijsko in avtohtono ladinsko. Natakarice v dirndlih niso redkost, hrana visoke kulinarike, ki je res ne bi pričakovali na smučišču, pa tudi ne. Poskusite tudi odlične sire in mesnine  od klobas do salam, tu pa so doma tudi slavne napolitanke Loacker.

Maja Fister

Najbolj instagramabilni jezeri v Dolomitih 

Popotniški trendi se s poskokom digitalizacije in priljubljenostjo družbenih medijev obračajo tako, da je fotogeničnost destinacije postala eden od pomembnih razlogov za obisk. Na teh koncih namreč najdete veliko jezer in spodnji ste, če ga uporabljate, zagotovo že kdaj ujeli na Instagramu. 

Lago di Braies (nemško Pragser Wildsee) in Lago di Dobbiaco (Toblacher See) sta fotogenični turkizno modri jezerci v srcu Dolomitov. Prav imenitno sta videti pozimi, ko zamrzneta, še bolj pa poleti, ko se v njunih odsevih bohotijo vrhovi, ob pomolčku pa so privezani leseni čolniči, s katerimi lahko po jezeru tudi zaveslate. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 3 Zinnen Dolomites (@3zinnendolomites) on

Sankanje za vse starosti in obisk dežele velikana

Kdo pravi, da je sankanje rezervirano le za najmajše? Tri Cine ima dve sankališči. To sta Croda Rossa (Rotwand) s petimi kilometri in Baranci (Haunold), ki ima na treh kilometrih tudi nočno sankanje. Na obe sankališči vas pripelje žičnica, zato vzpon na dveh nogah ni potreben. 

DreiZinnen


Baranci je znan tudi kot dežela velikana, ki je pred mnogimi leti pomagal zgraditi katedralo v San Candidu. Kratka tematska pot skozi gozd je polna presenečenj. Od velikanskih očal, do stopinj, ki jih je za seboj pustil mogočni velikan …

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Skiresort 3 Zinnen Dolomites (@3zinnen) on

Nočna smuka med 19. in 22. uro 

Smučišče Baranci (Haunold), do katerega pridete tudi peš skozi zgoraj omenjeno mesto San Candido (Innichen), ob 19.00 prižge žaromete in odpre nočno smuko. Tu lahko smučate do 22. ure, odprta pa je tudi koča, v kateri se lahko okrepčate. Ponoči je vsak torek in petek odprto tudi že zgoraj omenjeno sankališče.

DreiZinnen

Urejene proge za tek na smučeh in krpljanje za idiličen oddih 

Na nadmorski višini med 1800 in 2000 metri vas čakajo tudi urejene proge za tek na smučeh. Imenitni razgledi so tudi odlična kulisa za krpljanje po neuhojenih belih odejah. Na izhodišča poti se lahko podate s pomočjo žičnic. Pobočja so seveda primerna tudi za turno smuko.

Idila tudi za jadralne padalce

Monte Elmo je eden od vrhov, od koder se na Južnem Tirolskem lahko spustite z jadralnim padalom. Začetna točka je Hahnspieleck, kar je 15 minut hoje od vrha postaje Sesto/Mt. Elmo. Se srečamo na Južnem Tirolskem!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.