N.Z. | 16. 10. 2020, 11:26

Kako se je okužilo 13 ameriških hokejistov, 57 korejskih plesalcev in 5 slovenskih igralcev squasha

profimedia

Rekreacija je v časih covid pandemije zaželena in priporočljiva, saj ugodno vpliva na zdravje ljudi. Žal pa to isto ne velja za zaprte prostore, tudi če so to velike pokrite dvorane.

To je pokazala študija konkretnih primerov prenosov okužb športnikov v zaprtih dvoranah, ki so jo podpisali David Atrubin, Michael Wiese in Becky Bohinc.

Hokejska tekma v Tampa Bayu

Zgodilo se je 16. junija 2020 v Tampa Bayu, Florida.

V teku je bila rekreacijska hokejska tekma, v kateri sta se na ledu pomerili ekipi A in B, vsaka s po 11 igralci (šest izmed njih na ledu, medtem ko jih je pet tekmo spremljalo na klopi za rezerve). Ekipi sta bili sestavljeni iz moških v starosti od 19 do 53 let.

Pet dni po odigrani tekmi je 15 ljudi (14 od 22 igralcev in član osebja vzdrževanja ledene dvorane) začutilo simptome, ki kažejo na koronavirusno bolezen covid-19.

Nato so pri trinajstih od petnajst zbolelil oseb na testiranju potrdili infekcijo s SARS-CoV-2, torej koronavirusom, ki povzroča bolezen covid-19.

Raziskovalci so podrobno raziskali, kako se je med rekreativci virus prenašal. Dotična študija je poleg študije množične okužbe 57 okuženih plesalcev v južnokorejskem fitnesu in petim Slovencem, ki so se okužili na rekreaciji v telovadnici za squash, ena redkih, ki je pod drobnogled vzela, kako se virus širi med športnimi aktivnostmi v zaprtih prostorih.

Takole se je zgodilo:

19. junija 2020 so bile zdravstvene oblasti na Floridi obveščene o 'nultem' pacientu iz ekipe A, ki je dobil vročino, pričel kašljati, imel vneto grlo, bolela pa ga je tudi glava. Simptome je prvič začutil že 17. junija, dan po večerni tekmi. Dva dni kasneje se je testiral, bris nosu pa je pokazal prisotnost koronavirusa. Zdravstvene oblasti so takoj sprožile preiskavo, ki je pokazala, da je s koronavirusom okuženih še 8 od desetih preostalih igralcev njegove ekipe, torej ekipe A, pa tudi 5 izmed enajstih igralcev ekipe B ter član osebja vzdrževalne službe. Slednji so simptome covida zaznali med 18. in 21. junijem, torej dva do pet dni po tekmi.

Z izvzetjem nultega pacienta, se je torej kar 13 od 21-tih (t.j. 62%) igralcev okužilo z novim koronavirusom.

Vsega skupaj je bilo po tekmi tako okuženih kar 15 ljudi.

Asimptomatični igralci so se testirali šele, ko so bili k temu pozvani, na temi pa sta bila pristona tudi dva sodnika, katerih testi so pokazali, da sta negativna na prisotnost virusa.

Raziskovalci so še poudarili, da je množičen prenos okužb z igralca na igralca zagotovo povezan tudi s samo naravo dotičnega športa. Igranje hokeja je namreč nadvse intenzivno, zato ga spremlja velika zadihanost, močno zasopli igralci pa se po ledu preganjajo s silovito hitrostjo. Čeprav so za potrebe igre zaščiteni s čeladami, nekateri pa tudi z vizirji, ki pokrivajo oči in nos. Zaščitnih covid mask igralci niso nosili ne med igro in ne v slačilnici.

Študijo o floridskih rekreativnih igralcih hokeja si lahko preberete TUKAJ, morda pa vas bo zanimalo tudi, kako je potekal prenos okužb s koronavirusom med igralci squasha v Mariboru.

Squash v Mariboru

Zgodilo se je marca letos v enem od športnih kompleksov v Mariboru.

Primer je še posebno zanimiv zato, ker se nekateri tam okuženi igralci dejansko niso fizično srečali z 'nultim' prenašalcem. Izkazalo se je, da je izvorni prenašalec (ki je prišel iz Italije) okužil najprej soigralca, nato pa še dva para, ki sta igro squasha odigrala za njima.

Zbrani podatki so tako pokazali, da prenos okužbe s koronavirusom lahko poteka tudi indirektno, torej bodisi prek kontamniranih objektov v slačilnici, dvorani za squash ali pa prek aerosolizacije znotraj dvorane.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.