3. 8. 2021, 15:20

Kdo je beloruska atletinja Kristina Timanovska, ki se ne želi vrniti v Belorusijo

Profimedia

Oči sveta so uprte v mlado, 24-letno belorusko atletinjo, ki naj bi bila pod prisilo vrnjena v domovino, ker na olimpijskih igra ni želela nastopiti v panogi, za katero sploh ni trenirala. Ker je kritizirala vodstvo beloruske olimpijske ekipe, ji doma grozi zapor, morda celo mučenje, zato je vmes posegel tudi mednarodni olimpijski komite. Kdo je mlada Kristina in kaj se z njo dogaja sedaj?

Iz letališča v azil

Afera je izbruhnila konec tedna, potem ko je beloruski olimpijski komite Timanovsko, ki naj bi v ponedeljek nastopila v teku na 200 metrov, izključil iz olimpijske reprezentance. Uradno naj bi brez mesta ostala zaradi slabega čustvenega in psihološkega stanja, a dejansko naj bi bila ta odločitev posledica njene javne kritike na račun trenerjev, ki so jo brez opozorila uvrstili v štafeto teka na 4 x 400 metrov.

Na dan prisilnega odhoda naj bi se Kristina Timanovska ob 22:50 vkrcala na letalo za let proti Istanbulu, a je na mednarodnem letališču Haneda v Tokiu pristopila do japonske policije in zaprosila za politični azil. Odzvale so se številne evropske države, tudi Slovenija, Kristina pa je na koncu sprejela humanitarno vizo Poljske, ki je bila tudi prva država, ki se je odzvala na njeno prošnjo

Danes je Mednarodni olimpijski komite (Mok) je začel uradno preiskavo o njenem primeru. Ta je sicer v ponedeljek na poljskem veleposlaništvu v Tokiu dobila humanitarni vizum in naj bi v kratkem, morda že v sredo, odpotovala na Poljsko. Vlada v Varšavi Belorusiji očita "zločinski poskus" ugrabitve športnice.

Poljski premier je sicer Minsku očital "zločinski poskus" ugrabitve olimpijke, ki da je kritična do beloruskega režima, in terjal posledice. "Agresija beloruskih varnostnih služb na japonskem ozemlju terja odločen ugovor mednarodne skupnosti", je v ponedeljek zvečer zapisal na Facebooku in obenem spomnil, da so in morajo biti olimpijske igre simbol miru in "fairplaya".

Kdo je Kristina Timanovska?

Pred nastopom na olimpijskih igrah je Timanovska že osvojila dve pomembni odličji. Na poletni univerzijadi v Italiji leta 2019 je osvojila zlato, potem pa še srebro v šprintu na 100 in 200 metrov.

Doslej je nastopila na devetih mednarodnih športnih tekmovanjih. V Tokiu naj bi pod barvami Belorusije tekmovala v ženskem teku na 100 in 200 metrov. Ko je podala kritike, ker jo je beloruski olimpijski komite želel prisiliti, da se pomeri tudi v štafeti teka na 4 x 400 metrov, jo je komite izločil iz olimpijske reprezentance in skušal prisilno deportirati v domovino.

Profimedia

Kristina Timanovska je bila sicer rojena v mestu Klimovichi na vzhodnem delu Belorusije. Tekmovalni atletiki se je pridružila v 15 letu starosti, ko ji je olimpijski trener ponudil mesto v njegovi akademiji. Kristinina starša sta bila takrat zaskrbljena, saj sta bila prepričana, da si ne bo mogla zgraditi resne atletske kariere – Kristina ju je potem le prepričala, da naj jo pustijo v akademijo, pri argumentih pa ji je pomagala še njena babica.

Kristina je sicer poročena s 25-letnim Arsenijem Zdanevičem, ki je v ponedeljek zapustil Belorusijo in pripotoval v Kijev. Za medije je povedal, da s soprogo nikoli nista bila politično aktivna in bi se bila pripravljena vrniti v domovino, če ju tam ne bo doletel kazenski pregon.

Viri: STA, VNExplorer, Independent

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.