E. Č. | 17. 3. 2024, 08:00

Nekoč je bila najbolj priljubljena slovenska športnica, danes pa zaradi partnerjeve službe živi v Švici

Brigita Bukovec z družino živi v idiličnem Nyonu ob Ženevskem jezeru.

Profimedia

Se je še spomnite? Nekoč je bila celo Slovenka leta, zdaj pa živi skoraj 900 kilometrov stran od domačega kraja.

V letih, ko se je Slovenija po odcepitvi od Jugoslavije še dokazovala na mednarodnem športnem odru, je bila Brigita Bukovec ena tistih, ki so ime naše države še kako uspešno promovirali tudi v tujini. Leta 1970 v Ljubljani rojena športnica se je s svojimi izjemnimi nastopi v zgodovino zapisala kot ena najboljših slovenskih atletinj vseh časov. 

Brigita Bukovec je leta 1996 na olimpijskih igrah v Atlanti osvojila srebrno kolajno.

Brigita Bukovec je leta 1996 na olimpijskih igrah v Atlanti osvojila srebrno kolajno.

Profimedia

Brigita Bukovec je bila leta 1996 tudi po zaslugi srebrne kolajne z olimpijskih iger v Atlanti v Združenih državah Amerike izbrana celo za Slovenko leta! Še danes je državna rekorderka v teku na 100 m z ovirami (12,59), 60 m z ovirami (7,78) in 50 m z ovirami (6,70), prav tako se lahko pohvali, da je bila kar petkrat izbrana za slovensko športnico leta. Leto prej je prejela tudi Bloudkovo nagrado.

Danes se 53-letna Brigita Bukovec le redkokdaj pojavi v javnosti. Spomini na izjemne atletske podvige vse bolj bledijo, toda njeno ime bo ne glede na vse za vse večne čase z zlatimi črkami zapisano v zgodovino športa pri nas. Toda kaj dejansko danes počne simpatična plavolaska, ki se je od športa poslovila leta 1999? Svoj drugi dom je našla slabih 900 kilometrov od Ljubljane, zaradi partnerjeve službe se je preselila v Švico.

Željko Pavlica, s katerim ima Brigita Bukovec sinova Aljaža in Aleksandra, je zaposlen pri Evropski nogometni zvezi (UEFA), pri kateri mu je znani slovenski odvetnik Aleksander Čeferin, predsednik omenjene organizacije, zaupal pomembno funkcijo vodje varnosti. "Z užitkom sem samo gospodinja," je pred dobrim letom dni za Slovenske novice povedala Brigita Bukovec, ki bo še vsaj nekaj let z družino živela v idiličnem Nyonu ob mondenem Ženevskem jezeru. Ko bo njen mož zaključil z delom pri UEFA, pa ... Morda se Ljubljančanka, ki je bila v zlatih letih svoje kariere idol številnim mladim Slovencem in Slovenkam, spet vrne domov ...

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol