23. 5. 2020, 11:05

"Kmalu se bo vrnil nogomet, kot smo ga poznali"

profimedia
"Kmalu se bo vrnil nogomet, kot smo ga poznali" (foto: profimedia)

UEFA ne počiva, čeprav se tekme Lige prvakov in Evropske lige ne igrajo. Zato pa ima vodstvo več dela s koordinacijo in pripravo na morebitno nadaljevanje.

Zaenkrat kaže, da se bodo, vsaj največje, nogometne lige po Evropi v večini nadaljevale. Enako velja za slovensko državno prvenstvo in Pokal Slovenije, ki ga bomo v neposrednem prenosu spremljali na Sportklubu.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je Dnevnikovemu novinarju Mateju Grošlju odgovarjal na številna politično-športna vprašanja.

Kako se bo znašel nogomet?
Prepričan sem, da se bo kmalu vrnil nogomet, kot smo ga poznali, saj ne verjamem, da lahko sedanje razmere trajajo v nedogled. Poleti bomo igrali še brez navijačev, saj ne želimo ničesar tvegati, vendar upam, da se bodo obiskovalci lahko že jeseni vrnili na stadione. Človeštvo je preživelo mnoge vojne in številne epidemije, zato bomo zagotovo preživeli tudi koronavirus. Epidemiologi so zelo pomembni pri reševanju zdravstvenega problema, vendar bi bilo treba za mnenje vprašati tudi kakšnega ekonomista, da ne bomo doživeli hudih gospodarskih posledic.

S kom se posvetujete glede nadaljnjih korakov Uefe?
Imam dobro ekipo z generalnim sekretarjem in direktorji, v tem času veliko aktivneje sodeluje tudi medicinski komite. Z evropskimi ligami in klubi imamo zelo dober odnos. Veliko se pogovarjamo in smo pripravljeni sklepati kompromise. Evropski nogomet je ostal enoten, kar je pomembno sporočilo tega časa. Izkazalo se je, da smo se pravilno odločili za prestavitev evropskega prvenstva, čeprav marca še nismo natančno vedeli, kakšen bo razvoj pandemije. Ligam smo ponudili možnost, da prvenstva odigrajo do konca in s tem rešijo klube. Rad se posvetujem s sodelavci in dobim veliko informacij, da na koncu sprejmem odločitev, ki je v korist vseh. V zadnjem času se pogovarjamo tudi o tem, da bi tekme nacionalnih prvenstev in lige prvakov odigrali na isti dan, če bo treba.

Očitno se je Uefi obrestovala drzna odločitev o prestavitvi evropskega prvenstva, saj se lige po Evropi odpirajo.
Pogumni imajo srečo. Verjetno smo je nekaj imeli tudi mi. Dolgo časa smo premlevali odločitev o usodi evropskega prvenstva. Zadnji dan pred objavo odločitve o prestavitvi tekmovanja mi ni uspelo zaspati do štirih zjutraj. V glavi sem preigraval številke, saj je prestavitev tekmovanja pomenila od 200 do 300 milijonov evrov izgube. Zjutraj sem si rekel, da je prestavitev naša edina možnost, saj bi v nasprotnem primeru ogrozili ligaška tekmovanja in klube. Evropsko prvenstvo brez gledalcev bi izgubilo svoj smisel, morda nam ga na koncu sploh ne bi uspelo organizirati. Pomembno je, da je bila Uefa samostojna in odločna pri sprejemanju tako pomembnih odločitev. Mednarodni olimpijski komite je precej bolj zavlačeval z odločitvijo o prestavitvi iger v Tokiu.

Zakaj je Francija edina od velikih lig, ki je zaključila prvenstvo za zeleno mizo?
Po moji oceni so se prenaglili, a Francozi so malo posebni. Prepričani so bili, da nogometa v drugih državah ne bodo mogli igrati. To je bila politična poteza, obenem pa je vključno s slovensko ligo povsod mogoče zaznati kar nekaj egoizma. Dogaja se, da klubi gledajo na svoje interese in ne želijo igrati, če na lestvici zasedajo položaje, ki vodijo v evropska tekmovanja, ali pa so blizu izpada iz lige. Pohvaliti moram odločitev nemške lige, ki se je izkazala z zdravstvenim protokolom za klube. Odprtje nemškega prvenstva je dobro znamenje, zato verjamem, da se bodo junija na igrišča vrnili tudi v Španiji in Italiji.

Kaj bo z ligami, ki so jih predčasno končali?
Uefi je načeloma vseeno, ali igrajo ali ne. Mi smo se oglasili zgolj s priporočilom, naj se lige zaključijo po športni poti, če bo to možno in če seveda ne bo ogroženo zdravje. V nasprotnem primeru si Uefa pridržuje pravico, da ne dovoli nastopa klubom v evropskih tekmovanjih.

Ta napoved še vedno drži?
Da, saj mora obveljati športni princip. Avgusta se bodo začele kvalifikacije za novo sezono. Če klubi ne bodo igrali kvalifikacij, ne bodo sodelovali niti v naših tekmovanjih. Ne vidim problema, če se je nizozemska vlada odločila, da v tej državi do konca avgusta ne bo športnih prireditev, saj lahko nizozemski klubi igrajo na nevtralnem igrišču. Pri teh zadevah moramo biti pragmatični. Nikogar nismo in ne bomo silili k nadaljevanju tekmovanj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.