Maja Fister | 26. 1. 2020, 23:36

Kobe Bryant: Trenutki v spomin košarkarski zvezdi

Profimedia

Svet je pretresla tragična nesreča Kobeja Bryanta, enega najboljših košarkarjev vseh časov. Ta je zadnjo januarsko nedeljo umrl v helikopterski nesreči pri kraju Calabasas v Kaliforniji. Njegov helikopter je zagorel in strmoglavil s še osmimi ljudmi na krovu, med njimi je bila tudi njegova 13-letna hčerka Gianna. Nihče od potnikov nesreče ni preživel.

Veliki Kobe Bryant se je rodil 23. avgusta 1978 v Philadelphiji, pri šestih letih pa se je skupaj z družino preselil v Italijo, kjer je preživel osem let, preden se je vrnil v ZDA.

Poslovil se je star 41 let, njegova in hčerina smrt pa sta v žalost zavili ves športni in širši svet. Kobejeve žene Vanesse in njunih še treh hčera – Natalie, Biance in sedemmesečne Capri ni bilo na krovu. Identiteta drugih sedmih žrtev še ni znana.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

My Gigi

A post shared by Kobe Bryant (@kobebryant) on

V ligi NBA dosegel 33.643 točk

Celotno 20-letno kariero od 1996 do 2016 je bil član Los Angeles Lakersov. Med profesionalce je prišel naravnost iz srednje šole. Nizal je strelske rekorde, celo na zadnji tekmi kariere proti Utah Jazz je naštel kar 60 točk. Skupno je v ligi NBA dosegel 33.643 točk.

Lakersi so z njegovo upokojitvijo upokojili tudi dresa, ki ju je nosil v času svoje kariere – številki 8 in 24.

Zadnji tvit namenil LeBronu Jamesu

Kobe se je upokojil leta 2016, potem ko je 20 let igral za Los Angeles Lakers in z njimi petkrat osvojil naslov prvaka lige NBA. V svoji zbirki ima tudi dve zlati olimpijski medalji (Peking 2008 in London 2012). Enkrat je bil izbran za najboljšega igralca lige NBA (2008), dvakrat pa je bil tudi prvi strelec lige.  

Zdaj je njen četrti najboljši strelec v zgodovini, dan pred smrtjo ga je na tretjem mestu prehitel LeBron James. Kobe mu je za dosežek le nekaj ur pred tragično nesrečo čestital na Twitterju, kar bo ostal njegov čisto zadnji tvit. 

Luko Dončića nedavno nagovoril v slovenščini

Pred le tremi tedni, konec decembra si je Kobe s hčerko Gianno ogledal gostovanje Dallas Mavericks v Staples Centru, po koncu tekme pa sta se oba tudi fotografirala z Luko Dončićem. Kobe ga je z roba igrišča ogovoril kar v slovenščini, kar je našega košarkarskega asa tako presenetilo, da mu je roko stisnil že kar med tekmo.  

Ob tragični novici se je užaloščeni Luka na družbenih omrežjih Kobeju zahvalil za vse, kar je pokazal in naredil za svet, sožalje Kobejevi družini pa je zapisal tudi Goran Dragić.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Not you!! RIP mamba! thank you for everything you showed and did for the world!! 🙏🙏🙏💔

A post shared by Luka Doncic (@lukadoncic) on

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RIP 💔💔💔🙏🙏🙏 this day should never exist!! we gotta appreciate every day we get!🙏

A post shared by Luka Doncic (@lukadoncic) on

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

😢

A post shared by Goran Dragic (@the_1_dragon) on

»Draga košarka« in oskar 

Kobe je poleg številnih športnih dosežkov leta 2018 prejel celo oskarja za najboljši kratki animirani film z naslovom Draga košarka (Dear Basketball), ki je pismo njegovi prvi ljubezni. Z njim je na umetniških način naznanil svoje slovo, ko ga je 29. novembra 2015 objavil na spletni strani The Player's Tribune.