16. 1. 2018, 18:56 | Vir: STA

Komisija za sojenje Rokometne zveze Slovenije: "Sodnika sta sprejela napačno odločitev!"

profimedia

Komisija za sojenje pri Rokometni zvezi Slovenije je zavoljo velikega interesa športne javnosti po sporni tekmi med Slovenijo in Nemčijo na ponedeljkovi tekmi evropskega prvenstva na Hrvaškem v izjavi za javnost zapisala, da je litovski sodniški par Gatelis-Mazeika sprejel napačno odločitev.

"Po mnenju Komisije za sojenje RZS in na podlagi javno dostopnih videoposnetkov sta sodnika sprejela napačno odločitev, ker je bil met izveden, čas tekme pa se ni iztekel pred izvedbo meta in do stika med igralcema Slovenije in Nemčijo ni prišlo. Odločitev sodnikov je bila napačna v primeru, da se čas tekme ni iztekel preden je izvajalec met izvedel, žoga pa je zapustila roko izvajalca pred iztekom časa in da stika med igralcema ali igralci ni bilo," je zapisala omenjena komisija in dodala: "Odločitev sodnikov je bila pravilna, če je obstajal stik med igralci ob izvajanju meta in se je čas tekme iztekel v trenutku, ko žoga še ni zapustila roke izvajalca. V tem primeru uvodnega meta ni bilo, izvajanje uvodnega meta pa se smatra kot neizveden zaradi oviranja obrambnega igralca."

Navodila za interpretacijo pravil rokometne igre "neupoštevanje razdalje" v zadnjih 30 sekundah tekme velevajo, da se diskvalifikacija (rdeči karton) in posledično sedemmetrovka dosodi samo v primeru, če met ni bil izveden ali pa je bil onemogočen. Na tekmi med Slovenijo in Nemčijo je izvajalec met izvedel, žoga pa je zapustila roko pred iztekom časa. V tem primeru se prekršek obravnava kot neupoštevanje razdalje treh metrov in kaznuje kot progresivna kazen oziroma z neposredno izključitvijo za dve minuti in prostim metom za oškodovano ekipo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.