19. 8. 2021, 11:24 | Vir: STA

Konec tedna bo spet živahno tudi na italijanskih nogometnih stadionih

Xinhua/STA

Italijanska nogometna liga je tista od petih najmočnejših v Evropi, v kateri bo igralo največ Slovencev. Ta se bo s svojo 120. sezono začela v soboto. Takrat bo igral tudi branilec naslova Inter, ki pa je po napovedih stavnic v prihajajoči sezoni drugi favorit. Predenj stavničarji postavljajo torinski Juventus.

Slovenci v serie A

Slovenska falanga v elitni italijanski ligi bo tudi letos kar številčna, čeprav prestopni rok še ni končan. Že pri slovenskem reprezentantu Josipu Iličiću je precej nejasnosti. "Jojo", ki je v zadnjih letih navduševal v dresu Atalante, a v prejšnji sezoni imel tudi kratek stik s trenerjem Gian Pierom Gasperinijem, je že celo poletje na izhodih vratih kluba iz Bergama.

Sprva so ga dolgo selili v tekmeca iz italijanske lige Milan, ki pa ni bil pripravljen odšteti zahtevane odškodnine - približno sedem milijonov evrov - za 33-letnika, čeprav je bil tudi Slovenec za selitev. Sledile so informacije, da bo ostal pri La Dei, nato pa se je v zgodbo vmešal še zagrebški Dinamo, ki bi si ga želel v svojih vrstah.

Kaj se bo zgodilo, bo jasno kmalu. Jasno pa je, da bosta v dresu novinca Empolija igrala Petar Stojanović, ki je prišel prav iz zagrebškega kluba, in Leo Štulac, da bo pri še enem novincu Venezii igral Domen Črnigoj, da bo pri tretjem novincu Salernitani (vrača se po 22 letih) nekakšno vlogo imel tudi vratar Vid Belec in da bo kapetan branilca naslova Interja Samir Handanović. Malce pa so potihnila namigovanja o prestopu Mihe Zajca v Sampdorio.

Favoriti podobni kot vsako sezono

Od omenjenih "slovenskih" klubov ima prav Inter spet najvišje cilje, čeprav je poleti ostal brez trenerja Antonia Conteja, brez Achrafa Hakimija (po novem je pri PSG za 60 milijonov evrov) in predvsem brez napadalca Romeluja Lukakuja, ki je za 115 milijonov evrov šel nazaj v London k Chelseaju. Novi trener Simone Inzaghi, ki je prišel iz Lazia, je za zdaj dobil predvsem okrepitvi na desnem bočnem položaju z Nizozemcem Denzelom Dumfriesom iz PSV in v napadu z izkušenim bosanskim strelcem Edinom Džekom iz Rome.

Pred Interjem je na vrhu seznama favoritov Juventus, ki želi pozabiti četrto mesto iz prejšnje sezone, ko je ekipo vodil Andrea Pirlo. Poskus se stari dami z neizkušenim strategom namreč ni obnesel, tako da se je uprava odločila trenersko mesto spet zaupati Massimilianu Allegriju, ki je zaslužen za dobršen del zmagovitega niza, ko je Juventus dobil vse sezone od 2011/12 do 2019/20.

Allegri je prvič Juventus vodil od 2014/15 do 2018/19, zdaj pa upa, da bo skupaj z napadalnim triom Cristiano Ronaldo-Paulo Dybala-Federico Chiesa in drugimi znova pokoril Apeninski polotok, hkrati pa tudi meril na ligo prvakov. Vprašanje pa je, če bo Ronaldo ostal v Torinu, saj ga povezujejo z Manchester Cityjem, PSG, madridskim Realom ... Torinčani pa so sicer pripeljali italijanskega reprezentanca Manuela Locatellija.

Obema velikanoma sledi Atalanta, ki je v zadnjih letih trikrat zapovrstjo končala na tretjem mestu elitne italijanske lige, ob tem pa navdušila z dinamičnimi in učinkovitimi predstavami. Eden ključnih členov takšne igre Alejandro Gomez je Bergamo po sporu s trenerjem zapustil že prej, kakšna pa bo usoda drugega takšnega člena, Iličića, pa za zdaj še ni jasno. V vsakem primeru bodo Bergamčani znova med kandidati za najvišja mesta, če v zadnjih dnevih prestopnega roka ne bo kakšnih silovitih odhodov (Duvan Zapata v Inter?).

Podprvak iz prejšnje sezone Milan še naprej zaupa trenerju Stefanu Pioliju, ki je ostal predvsem brez prvega vratarja Gianluigija Donnarumme, njegovo vrzel naj bi zapolnil Mike Maignan. V napadu so za pomoč vse starejšemu švedskemu zvezdniku Zlatanu Ibrahimoviću pripeljali Olivierja Girouda, sicer pa je zasedba ohranila jedro iz prejšnje sezone.

Za zdaj to velja tudi še za Napoli, ki ga bo vodil Luciano Spaletti, a je malce pod vprašajem prihodnost v klubu kapetana Lorenza Insigneja. Tako kot za Napoli tudi za Romo ter tudi Lazio velja, da si ne smejo privoščiti toliko nekonstantnosti, če želijo med prve štiri. Roma je, kot že omenjeno, ostala brez Džeka, v napad pa pripeljala Uzbekistanca Eldorja Šomurodova in Angleža Tammyja Abrahama. Prvo ime "prestopnega roka" pri Romi je sicer novi trener Jose Mourinho, ki se bo lahko veselil še vrnitve Nicoloja Zaniola, slovenski pristaši pa upajo, da bo kakšno pozornost namenil tudi mlademu slovenskemu napadalcu Žanu Celarju, ki ga je klub v prejšnjih dveh sezonah poslal na kaljenje drugoligašem.

Boj za preživetje

Empoli, Salernitana in Venezia so ob Cagliariju, Genoi, Torinu in Spezii tisti, ki naj bi imeli najmanj možnosti za kakšen viden uspeh. Stavnice jim napovedujejo boj za obstanek. Z izjemo Torina in Cagliarija je preostala peterica tudi "najcenejša" po Transfermarktu. Predvsem izstopa Salernitana z zgolj 23,15 milijona evrov, pred njo je Venezia z 41,8 milijona, sledita pa Spezia (48,28) in Empoli (58,03). Za primerjavo - prvi trije so Juventus (609,10), Inter (578,80) in Napoli (495,95).

Sistem tekmovanja

V ligi, ki bo tudi v tej sezoni imela po pet menjav na tekmo, je 20 klubov, ki igrajo dvokrožni sistem. Prvi štirje se uvrstijo v skupinski del lige prvakov, petovurščeni v skupinski del evropske lige, šestouvrščeni pa v "play-off" konferenčne lige. Iz lige izpadejo zadnji trije klubi.

Nekaj pomembnejših derbijev

Milan in Inter se bosta srečala v 12. krogu (okrog 7. novembra) in 24. krogu (6. februar). Mestna derbija med Romo in Laziem bosta v 6. (26. september) in 30. krogu (20. marec). Obračuna Torina in Juventusa bosta v 7. (3. oktober) 26. krogu (20. februar). Genovska obračuna med Genoo in Sampdorio bosta v 17. (12. december) in 35. krogu (1. maj).

Roma bo gostila Inter v 16. krogu (5. december) in pri njem gostovala v 34. krogu (24. april). Inter bo gostil Juventus v 9. krogu (24. oktober), tekmeca pa se bosta v Torinu merila v 31. krogu (3. april). Milan in Juventus pa bosta med seboj igrala v 4. krogu (19. septembra) in 23. krogu (23. januarja).

Pripravil Leon Rosa

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec