20. 4. 2021, 07:38 | Vir: STA

Kongres Uefe v senci dogajanja okoli napovedane alternativne lige

Profimedia

Evropska nogometna zveza (Uefa) bo na kongresu v Montreuxu danes pretresala svoje poslovanje v preteklem obdobju in načrte za prihodnost. Nad temi se sicer po napovedi ducata večjih evropskih klubov o ustanovitvi konkurenčne zaprte klubske lige zgrinjajo temni oblaki.

Letni kongres krovne zveze v švicarskem mestecu ob Ženevskem jezeru bi moral sicer biti priložnost za slavnostno razgrnitev načrtov za prenovo Uefinih klubskih tekmovanj po letu 2024. A zabavo je pokvarila skupina 12 klubov, ki so napovedali "odpadniško ligo".

Ti si želijo več denarja, kot bi jih dobila od sodelovanja v obstoječih tekmovanjih, zaradi česar so se pridružila projektu, ki ga financira ameriška investicijska banka JP Morgan. Ta pod imenom superliga snuje elitno klubsko tekmovanje zaprtega formata.

To je sprožilo burne odzive evropske nogometne javnosti, ki se je na napoved "odpadnikov" večinsko odzvala z nasprotovanjem. V prvi vrsti Uefe in vodstev državnih prvenstev, ki so zoper vpletene klube napovedali ostre ukrepe, vključno z izključitvijo iz tekmovanj, pa tudi navijačev.

Med najbolj neposrednimi kritiki dvanajsterice je Čeferin, ki je poskuse za ustanovitev zaprte lige bogatih v ponedeljek označil za pohlep in napad na osnovne vrednote evropskega nogometa. "V svojih izjavah govorijo o solidarnosti, ne poznajo pa niti 's' od solidarnosti," je dejal.

Udeleženci kongresa, predstavniki državnih nogometnih zvez, na dogodku tako ne bodo mogli mimo dogajanja okoli superlige in razdora, ki ga je ta vnesla v evropski nogomet. Poleg Čeferina je pričakovati, da bo na dogodku v ospredju tudi predsednik Svetovne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino, od katerega Uefa pričakuje polno podporo pri ukrepih zoper ustanovitelje zaprte lige.

Na uradnem dnevnem redu je ob pregledu financ Uefe in načrtov za razvoj klubskih tekmovanj tudi načrt izvedbe iz lani na letos prestavljenega evropskega prvenstva.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ