Nika Arsovski | 23. 3. 2020, 14:02

Slovenski športniki po svetu: življenje se ustavlja, le na Otoku ni sledu o paniki

instagram

Pandemija koronavirusa je dodobra ohromila dogajanje v svetu. Virus se je iz Kitajske razširil po celotni zemeljski obli, zaradi česar so bile številne države že primorane sprejeti nujne ukrepe, kot so prepoved javnega življenja in zaprtje trgovin. Prav tako so odpovedana številna športna tekmovanja, športniki pa se na morebitno nadaljevanje sezone pripravljajo kar doma. V ta namen smo navezali stik z nekaterimi slovenskimi športniki, ki si služijo kruh onkraj slovenskih meja.

Italijo je izbruh novega koronavirusa najtežje prizadel. Naši zahodni sosedje vsak dan poročajo o nekaj sto žrtvah covida-19. Slovenski srebrni odbojkar Klemen Čebulj je igralec italijanskega kluba Trentino Volley, ki je že pred časom prekinilo vse športne aktivnosti, zavoljo nestabilnih razmer pa ni znano, kdaj se bo življenje spet vrnilo v stare tirnice.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Klemen Čebulj (@klemencebulj) on

»Življenje v Italiji se je ustavilo,« pove Klemen Čebulj, ki ob tem poudari, da se sam strogo drži vseh navodil in ukrepov italijanske vlade, zato z družino že nekaj časa preživlja prosti čas za štirimi stenami doma: »Z majhnim otrokom ni to niti najmanj preprosto.«

Tudi sam je bil vse doslej vajen svobodnega gibanja, športnega vsakdana in določenega življenjskega ritma, ki pa se je s prihodom virusa močno spremenil. Zaradi stroge karantene je primoran trenirati doma, čeprav ni prepričan, da bo v tej sezoni italijansko odbojkarsko prvenstvo sploh mogoče izpeljati do konca.

V Italiji poslujejo le še lekarne, trgovine in veterinarske ambulante, zaradi omejitve gibanja in zmanjšanja tveganja za zdravje pa hrano naroča prek spletne aplikacije. Termini so zasedeni za teden vnaprej, zato je treba dobro načrtovati zalogo hrane in pravočasno naročiti novo.

A ukrepi, ki jih je sprejela Italija niso nič v primerjavi s Kitajsko, kjer je virus tudi izbruhnil. Velik del minule sezone je Čebulj preživel prav v Šanghaju, kjer je imel priložnost spoznati kitajski sistem, po zaslugi katerega si je država z več kot milijardo prebivalstva dokaj hitro opomogla od koronavirusa.

Boj z virusom je v veliki meri odvisen od upoštevanja ukrepov, kar pa Italijanom v začetku ni šlo najbolje od rok. »Vem, kakšne so sankcije za kršenje pravil in zakonov na Kitajskem. V Evropi je demokracija izjemno močna, zato lahko posameznik tudi v trenutnih okoliščinah počne, kar želi.

Na Kitajskem so bili ljudje več kot sedem tednov zaprti v svoja stanovanja, saj se je le na ta način omejilo širjenje virusa. Živel sem v Šanghaju in imel možnost opazovati sistem, v katerem zelo močno vlogo igra videonadzor. Kamere zaznajo vse dogajanje in prepoznajo obraze posameznikov, zato se je nemogoče izogniti sankcijam,« se spominja odbojkar.

Na Otoku se ljudje panike niti še ne zavedajo

Olimpijski šampion Luka Špik, ki je na OI v Sydneyju vknjižil zlato odličje, temu pa v Atenah in Londonu dodal še srebro in bron, se je ustalil na Otoku. Kot osebni trener deluje v enem izmed londonskih studiev, v britanski prestolnici pa si je v šestih letih ustvaril nov dom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luka Špik (@lukaspik) on

Veslaču je pripadla tudi častna naloga, na prihajajočih olimpijskih igrah v Tokiu bo vodil slovensko navijaško odpravo, vendar pa tako kot druga športna tekmovanja tudi OI visijo na nitki. Mednarodni olimpijski komite je sicer poudaril, da ni potrebno sprejemati prenaglih odločitev, državni komiteji pa odgovorne že pozivajo, da prestavijo največji poletni športni spektakel.

»Trenutni položaj je zelo neugoden ter nehvaležen,« poudarja Špik in dodaja, da trenutno še veliko posameznikov upa na uvrstitev na OI. Kar 43 odstotkov vseh športnikov si mora namreč nastop na dogodku v Tokiu še zagotoviti, kar pa se zdi ob odpovedi kvalifikacijskih tekem skorajda nemogoče.

Koronavirus je dogajanje v športnem svetu postavil povsem na glavo. Na vprašanje, če bi se situacija do poletja že utegnila umiriti, Špik ohranja veliko mero pozitivne energije:

»Ostajam pozitiven in gledam iz dneva v dan.« V Sloveniji se razmere vsak dan zaostrujejo, vlada v Veliki Britaniji pa po mnenju številnih vse preveč podcenjuje širjenje novega virusa. Kot pove Špik se zdi, da v Londonu občutka za paniko sploh ni, saj se ljudje ne zavedajo resnosti položaja, prav tako so moteči medli odzivi vlade.

»Vlada nekako sprejema trenutno stanje in se morda še ne zaveda, kaj vse sledi,« poudarja. V vlogi osebnega trenerja je bil dolgo časa v stiku z ljudmi, v zadnjih dneh pa se je odločil za samoizolacijo, čeprav življenje v otoški prestolnici še vedno živahno utripa:

»Jaz se počutim varnega, v samoizolaciji. A na položaj ne moram gledati le z moje, zdravstveno stabilne situacije. Kot osebni trener imam stik z ljudmi, ki lahko prinesejo ali pa odnesejo virus. In neodgovornost povzroča problem, ki postaja vse večji.

Za zdaj je London odlična destinacija, če ti je vseeno, kaj se dogaja drugje po svetu. Vse je še odprto, lahko greš v kino, v restavracijo, na razstave. Vladno priporočilo pa je, da se socializacije izogibamo. Se zdi, kot da bi se norca delal: Keep calm and carry “CORONA” on.«

Na drugi strani Atlantika je položaj iz dneva v dan bolj alarmanten, športna tekmovanja so že večinoma odpovedana, povezave z Evropo prekinjene.

Družinica Kopitar v domači karanteni

Zavoljo koronavirusa je prekinjena tudi sezona NHL, kjer kruh služi slovenski hokejist Anže Kopitar. Med prostim dnevom po tekmi z Ottawo so ga obvestili, da je liga začasno prekinjena. Hrušičan meni, da gre za pravilno odločitev glede na dano situacijo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anze Kopitar (@anzekopitar) on

Po trenutnih napovedih pričakuje, da se bo dogajanje ustavilo za vsaj dva tedna, po stanju sodeč še dosti dlje. Prvi primer covid-19 so zaznali prav pri enem od hokejistov Ottawa Senators, moštvu, ki je zadnjo tekmo odigralo z Kopitarjevimi Los Angeles Kingsi.  

Hokejisti so trenutno prisiljeni ostati doma, brez kakršnih koli informacij o svoji usodi. »Doma smo naredili karanteno, naša družina. Čim več časa bomo ostali v hiši, gibali se bomo čim dlje stran od množic in tako skušali zmanjšati verjetnost okužbe,« pove Anže, sicer očka male Neže, ki je pred dnevi praznovala peti rojstni dan in triletnega Jakoba.

Občutek, ko se ritem tekem in treningov kar naenkrat prekine, je bil nenavaden, predvsem pa hokejist opozarja, da se bo nanj v naslednjih dneh še treba dodobra privaditi:

»Ko je konec sezone, je konec sezone in se na to normalno pripraviš. Ko pa se liga prekine kar čez noč, imaš naslednji dan zelo čuden občutek, saj ne moraš iti na trening, ni vsakdanje rutine, ki smo je vajeni. Še nekaj dni bo potrebnih, da se na vse skupaj privadimo, nato pa bomo nekako živeli tudi to življenje.«

Atleti so na trnih, sezona špartanskih preizkušenj pod vprašajem

Slovenska ultramaratonka in tekmovalka teka z zaprekami Rea Kolbl se je že za časa študija preselila v Ameriko, kjer je na prestižni univerzi Berkley končala študij fizike in astrofizike, šolanje je nadaljevala na Stanfordu, kjer je vpisala tudi doktorat aplikativne fizike, vendar ga zaradi duha, ki jo je gnal v športne vode, ni dokončala.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rea Kolbl (@reakolbl) on

Zaradi koronavirusa so tudi onkraj Atlantika odpovedali številne tekaške preizkušnje, zato je pod vprašajem celotna sezona. Zaradi zaprtja meja in prepovedi potovanja v Evropo ni mogoče predvideti, ali se bo sploh mogoče udeležiti katere od tekem, ki naj bi čez nekaj tednov potekale na Japonskem.

»V začetku aprila bi morala odpotovati na Japonsko, v Evropo je trenutno nemogoče priti,« pojasni zaskrbljena Rea. Ker je prva dva tedna v marcu preživela v gorah, ni bila seznanjena s položajem v dolini, zato je bil prvoten šok še toliko večji.

»Nisem bila obveščena o tem, kako hitro se je virus razširil. V Koloradu, kjer živim, so že zaprli šole, odpovedana so tekmovanja. Razkužil za roke je zmanjkalo. Stanje je resno,« nam je zaupala špartanska tekačica, ki se v večji meri giblje v majhnem krogu prijateljev, zato se ne boji, da bi lahko staknila okužbo. Izogiba se množicam.

Zaradi širjenja virusa je pod vprašajem tudi tekmovanje Spartan Race (špartanska tekma), ko tekači na vsaki tekmi zbirajo točke. Tekmovanje bi maja moralo potekati tudi v Kranjski Gori, vendar usoda le-te ostaja neznanka.

PREBERITE ŠE: Kako narediti kruh brez kvasa (in drugi recepti, ki pridejo prav v času epidemije) ALI Življenje v samokaranteni: Med strahom za zaslužek in zdravjem. Sem naivna?

PRIPOROČAMO TUDI: Koronavirus in absurdnosti zahodnega vase zazrtega kapitalizma (piše: Vesna Godina)

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.