7. 6. 2022, 10:38

Astronomska vsota za zavarovanje Luke Dončića

Profimedia

Košarkarska zveza bo morala za zavarovanje enega največjih zvezdnikov svetovne košarke plačati ogromno denarja. Kako bodo določili vsoto?

"V ekipi imamo enega največjih zvezdnikov svetovne košarke, ki je pripravljen žrtvovati svoje proste dni sredi poletja, od Fibe pa dobre tri tedne pred tekmo s Hrvaško v Ljubljani še nismo dobili informacij, kje, kako in do kdaj moramo prijaviti in zavarovati zvezdnike, kot sta na primer Luka Dončić in Goran Dragić," je povedal sekretar košarkarske zveze in nekdanji igralec Rašo Nesterović.

Pred petimi leti za Dragića 15.000 dolarjev (14 tisoč evrov) , za Dončića lahko tudi več kot 100.000 dolarjev (94 tisoč evrov).

Člani lige NBA, pa tudi nekateri igralci iz evrolige, lahko za reprezentance igrajo le ob plačilu zavarovanja za primer poškodb. Vsota je odvisna od višine pogodbe, ki jo igralec sklene s klubom. KZS je morala na primer za nastop Gorana Dragića v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2017 plačati približno 15.000 dolarjev, glede na to, da je Luka Dončić lani septembra podpisal pogodbo v vrednosti 207 milijonov ameriških dolarjev  (194 milijonov evrov), je jasno, da bo zavarovalna vsota zanj neprimerno višja.

Predsednik KZS Matej Erjavec je lani v pogovoru z novinarji dejal, da bo zavarovanje za Dončića rekordno visoko oziroma neprimerljivo z dosedanjo prakso. Omenil je 100.000 dolarjev.

"O številkah ne morem govoriti, saj gre za povsem drugačen primer od dosedanjih. In prav tu je glavna težava, saj iz Fibe nimamo nobenih informacij, kako sploh priti do te številke. Neuradno so nam celo dejali, naj se skušamo sami dogovoriti s klubom oziroma lastnikom Dallasa," je nadaljeval Nesterović.

"Verjamem, da bomo našli rešitev, saj je v interesu vseh strani, da Luka Dončić zaigra za Slovenijo v kvalifikacijah za SP in na evropskem prvenstvu v Nemčiji, zagotovo pa ni normalno, da na Fibi ni pravega sogovornika ali človeka s posluhom za take stvari," dodaja generalni sekretar KZS.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec