3. 5. 2022, 15:57

Diskriminacija: zaradi izgleda so mu prepovedali soditi

Twitter/ FC Bayern Basketball

Nemški košarkarski sodnik  pravi, da mu lani niso dodelili tekem v po kakovosti najvišji evropski ligi, ker si ni hotel obriti brade.

Triinštiridesetletni Benjamin Barth je odstopil prepise komunikacije z vodjo sojenja v evroligi Richardom Stokesom. "Stokes mi je razložil, da glavni trenerji in športni direktorji ne marajo brade in bi se zaradi tega pritoževali," je dejal Barth, izkušeni sodnik v nemški ligi.

"Ne razumem, za kaj gre? Kakšna je razlika, ali se brijem ali ne? To je oblika diskriminacije. Čeprav bi zelo rad sodil v evroligi, tega ne morem sprejeti," je dodal.

Zakaj je vodja sojenja Stokes imel problem z Barthom?

Neuradno stališče

Iz evrolige so sporočili, da ne gre za uradno stališče. "Neformalne zahteve glede dlak na obrazu in drugih vidnih telesnih znamenj so že vrsto let običajna praksa v različnih športih. Vendar so te zahteve očitno zastarele in ne ustrezajo vrednotam, za katere se zavzema košarkarska evroliga."

"Priporočilo, da gospod Barth ne sme imeti brade, je bila napaka, in aprila smo se mu opravičili. Kakršna koli diskriminacija zaradi videza ni sprejemljiva in ne more nobenemu posamezniku omejevati dela na katerem koli področju, vključno s sojenjem na najvišji ravni," so še poudarili v vodstvu evrolige.

Barthu so naknadno dovolili, da lahko brez omejitev sodi v evroligi, z brado ali brez nje, vendar so bile izkušnje zanj tako izčrpavajoče, da ni prepričan, ali si sploh še želi opravljati ponujene naloge, je še povedal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord