25. 5. 2022, 09:59

V elitni skupini košarkarjev: nov mejnik za Dončića

Twitter/Hoop Central

Liga NBA je objavila najboljšo peterko sezone. Med njimi so kar trije Evropejci, kar kaže na to, da se na stari celini odlično dela z mladimi košarkarji. 

Naš superzvezdnik Dallas Mavericks Luka Dončić se je že tretje leto zapored uvrstil na lestvico. Dončić se je pridružil elitni skupini Kevina Duranta, Tima Duncana in Maxa Zaslofskyja in se trikrat uvrstil v prvo ekipo All-NBA, preden je dopolnil 24 let.

Potem ko je v rednem delu sezone 2021-22 po svojih visokih standardih začel počasi, je Dončić med letom stvari obrnil za kar nekaj stopinj, saj so Mavs končali z razmerjem zmag 52-30 in pristali na četrtem mestu v zahodni konferenci. Dončić je v povprečju dosegal 28,4 točke, 9,1 skoka in 8,7 podaje na tekmo, medtem ko je pri metu zabeležil 45,7 odstotka, od tega 35,3 odstotka izza črte. 

Giannis AntetokounmpoDevin BookerNikola JokićJayson Tatum
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NBA (@nba)

Čeprav je imel Dončić boljši redni del, se bo zagotovo še kaj govorilo o tem, da sta iz prve peterke izostala Steph Curry (Golden State Warriors) in Ja Morant (Memphis Grizzlies), glede na to, da sta obe njuni ekipi na lestvici končali pred Dončićevimi Mavs. Vendar je bil Dončić v večini statističnih kategorij boljši od obeh igralcev in za to zasluženo prejel ustrezno priznanje.

To so tri najboljše peterke lige. Luka Dončić je že tretjič med temi košarkarji, pa je še vedno mlajši od nekaterih novincev. Noro.

Med najboljšimi na tekmah končnice

Da gre tudi za smrtonosnega strelca, je Luka pokazal, ko je to najbolj potrebno. Dončić je na kar 17 tekmah končnice dosegel vsaj 30 točk, kar je pred napolnjenim 24 letom uspelo le še legendarnemu Kobeju Bryantu (17), enemu najboljših strelcev v zgodovini Kevinu Durantu (17) in nespornemu kralju lige LeBronu Jamesu (21).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by theScore (@thescore)

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec