Amanda Buhinjak | 29. 6. 2022, 20:00

Evforija in ljubezen do košarke skozi oči športnega urednika: "Česa takega v svoji 24-letni karieri še nisem videl."

Twitter/Martin Pavčnik/osebni arhiv/fotomontaža

Košarka se tudi v Sloveniji uveljavlja kot eden izjemno oboževanih športov. Ko temu dodamo še neverjetna Luko Dončića in Gorana Dragića, se oblikuje športmanija, ki jo spremlja ves svet. V iskrenem pogovoru z urednikom spletnega Sportkluba Martinom Pavčnikom, smo se pogovarjali o vtisih s prijateljske tekme med Slovenijo in Italijo ter o tem, česa so se navijači najbolj razveselili.

Martin Pavčnik je urednik spletnega Sportkluba. Delo športnega novinarja, ki ga je primarno oblikovalo zanimanje za šport, opravlja že 24 let. 

Začel je kot novinar pri Ekipi, nadaljeval na Siolu, nekaj časa delal na Delu, po zadnjih olimpijskih igrah pa je svojo novo strast našel v uredniški vlogi.

"Vedno me je zanimal fenomen spremljanja športa in novinarstva. Kot otrok sem si vedno predstavljal, da bom komentator. Ko je v študentskih časih prišla priložnost dela na spletu, sem zajadral v pisno novinarstvo," pojasnjuje Pavčnik.

Sam pravi, da najraje pokriva košarko in alpsko smučanje, zmeraj pa je oboževal olimpijske igre, na katerih je do zdaj bil že kar sedemkrat. 

Zaznamovale so ga olimpijske igre in Tina Maze 

Prvič se je olimpijskih iger udeležil leta 2008, ko ni bil star še niti 30 let: "Zato je bilo to zame neverjetno. Nerad izpostavljam, da je garaško delo, a tri tedne preživiš v evforiji in neverjetnih občutkih."

Njun prvi stik se je zgodil še pred Tinino veliko slavo, zato sta se uspela spoznavati kot prijatelja: "Ko sem jo spoznal, je bila izjemno mlada. Še nekoliko nevešča javnega nastopanja, predvsem je skozi leta zgradila krog novinarjev, za katere je vedela, da so smučarsko orientirani in je bila zato do njih bolj odprta." 

"Kar me je najbolj zaznamovalo, je bila kariera Tine Maze, s katero imava še danes izjemno dobre vezi," z nasmehom dodaja.

Občutkov, ki jih je doživel v Trstu, ni doživel še nikdar 

"Smešno je, da govoriva o Trstu, čeprav je šlo za načeloma navadno pripravljalno prijateljsko tekmo. A sem tudi sam na tekmo šel s temi občutki. Po več kot 20 letih sem bil na ogromno tekmah," pojasnjuje Pavčnik. 

"Že ko sem prišel tja, se je pod slovenskim košem zbralo med 150 in 200 ljudi," opisuje evforijo in dodaja, da v vseh teh letih tovrstnega vrveža okrog 'nekega' športnika še ni doživel. 

"Ko je prišel Luka Dončić, je bilo to eno samo snemanje, gledanje in iskanje trenutka, da bi pogledal proti njim." 

Tudi sam se je prerinil do prvih vrst in spremljal dogajanje, ki ga opisuje z močnimi čustvi. Opazil je, da so bili navijači pod košem večinoma Italijani, ki so z navdušenjem prišli gledat zvezdnika iz nasprotnega tabora. 

Do fenomena Dončića goji prav posebno otroško vez 

Ta navdušenost ga je spomnila na otroštvo: "Spomnim se, ko sva šla z očetom v Tivoli na tekmo med Olimpijo in splitsko Jugoplastiko. Tonija Kukoča sem kot svojega idola in boga spremljal s takim navdušenjem, kot so to zdaj počeli Italijani." 

Luka se pred nas postavlja kot igralec najmočnejše lige na svetu. To dokazujejo tudi statistični parametri in dejstvo, da je eden najboljših že pri rosnih 23 letih. 

"Če se gleda parametre, koliko so bili stari določeni košarkarji, ki so dosegli neke mejnike, je Luka pred vsemi," navdušeno pojasnjuje Pavčnik. 

"Slovenija ni imela nikoli takšne globalne zvezde, kot je Luka."

"Imeli smo dobre in najboljše športnike v svojih panogah. Ampak na globalnem nivoju, v tako globalnem športu tovrstnega športnika v Sloveniji še nismo imeli," nas pouči Pavčnik. Poudari, da evforija zagotovo prihaja od Luke, ki se vedno vrača v Slovenijo in Slovencem vrača hvaležnost za svetovno hvalo. Tudi to je za Pavčnika nekaj povsem novega. 

"Obstaja kar nekaj velikih košarkaških zvezd, ki ne igrajo ali polemizirajo, on pa je res bil v teh zadnjih akcijah zraven s polnim srcem, ko je le lahko bil, ko mu NBA tega ni preprečevala. Ta moment, da je on del tega, predvsem pa njegovo zavedanje in pripadnost reprezentanci, to je tisto, kar ga dela posebnega." 

Luka je namreč prav s svojim zvezdniškim statusom skoraj izsilil, da je v slovenski reprezentanci zaigral že tri dni prej, kot je bilo sprva dogovorjeno, in se udeležil tudi tekme v Trstu. 

ŠportKlub/Aleš Fevžer

Dončićev slog igre je nepredvidljiv. Je igralec, ki ima žogo ves čas ob sebi: "Na žogo ne čaka, temveč igro narekuje in oblikuje," je iskren Pavčnik in dodaja: "To cenijo tudi ljudje, saj zna igrati sam ali podati soigralcu na način, ki ga nihče ne pričakuje."

Niste dobili vstopnic za košarkarsko tekmo leta, ko se bodo Slovenci pomerili s Hrvati? To je najbolj vroča lokacija za ogled tekme!

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord