N. V. | 30. 6. 2022, 11:30

Vas zanima, kako se komentator današnje tekme pripravlja na vročo bitko? Imamo VSE podrobnosti

Uroš Skaza/Sportklub

Zvezdniška ekipa, medsebojni sosedski obračun, zadnja tekma Gorana Dragića, Stožice razprodane v dveh urah ... To je le nekaj dejstev, ki dokazujejo, da je pred nami tekma velikega značaja. Zanimalo nas je, koliko napetosti je v glavi tako pomembnega akterja, kot je komentator medsosedskega obračuna, ki nas čaka zvečer. Izvedeli smo tudi, kdo od nekdanjih reprezentatov bo sedel ob njem.

Ste kdaj pred televizijskimi zasloni spremljali kakšno pomembno tekmo in pomislili, kako težka mora biti naloga športnega komentatorja? Ne le, da pozna vse igralce, njihovo starost, statistiko, včasih se zdi, da komentator vnaprej predvideva vsak gib športnika, kasneje pa ga še strokovno pokomenitra.

Ker smo docela preplavljeni z evforijo težko pričakovane košarkarske tekme med Slovenijo in Hrvaško, smo preverili, kako se nanjo pripravlja komentator Miha Penko. Pred njim zagotovo ni lahka naloga, a sam pravi, da v zadnjih urah pred tekmo čuti "pozitivno pričakovanje".

Uroš Skaza/Sportklub

Kako se pripravljate na komentiranje tekme?

Dokaj podobno kot na druge velike tekme. Res je, da je tekma reprezentance dodaten motiv za navdušenje, saj jo radi spremljamo in spodbujamo v dobrem in slabem. Ko ima Slovenija takšno zvezdniško reprezentanco, pa je veselje še toliko večje, sploh ker gre za dvoboj s Hrvaško, medsosedski obračun.

Tekma je sama po sebi zelo velikega značaja, je zelo pomembna. Je tudi zadnja domača tekma Gorana Dragića, odigrali pa jo bodo na domačih tleh.

"Težko ostajam indiferenten, vse skupaj se me je precej dotaknilo. Poskušam ohraniti mirno kri in na vse pogledati s strokovnega vidika."

Tako preučujem in pregledujem zapiske, ki so jih podali selektorji, gledam videoposnetke, ki prikazujejo igro košarkarjev, gledam posnetek tekme med Slovenijo in Italijo ... Razmišljam o tem, kaj bo morala Slovenija storiti, da se zoperstavi Hrvaški, in kaj lahko oni ponudijo.

Mislim, da sem eno in drugo. Sem zabaven in hudomušen, a poskušam komentirati tako, da vendarle vse skupaj ni zabava, pokazati nekaj strokovnosti.

Uroš Skaza/Sportklub

Na tej tekmi bo na komentatorskem stolu zraven mene sedel reprezentant, bivši košarkar Marko Maravič, tako da bo on zagotovo podal kakšno strokovno opazko. Upam tudi, da bo naši ekipi šlo dobro, saj energija, ki jo igralci in gledalci pokažejo na tekmi, pogosto vpliva tudi na dobro formo komentatorja.

Kaj naredite, če vas med tekmo pritisne na stranišče?

V 15 letih komentatorskega dela se mi je to že nekajkrat pripetilo. A nimaš kaj – počakati moraš najmanj do konca četrtine ali pa celo do polčasa. Še dobro, da komentiram košarko, kjer je kar nekaj odmorov vmes (smeh).

Uroš Skaza/Sportklub
Komentatorja Miha Penko in Dejan Obrez.

Komentatorja Miha Penko in Dejan Obrez.

Uroš Skaza/Sportklub

"Ta tekma bo ena tistih, ki mi bo kot komentatorju ostala najbolj v spominu. Komaj čakam, da se vse skupaj začne!"

"Hrvati bodo poskušali igrati pod obročem, Slovenci pa bodo bolj napadali iz zunanjih položajev, pričakujemo lahko trojke. Če bomo dobro igrali v obrambi in izvajali protinapade, bodo Hrvati imeli resne probleme."

Uroš Skaza/Sportklub

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord