N. V. | 14. 8. 2023, 17:01

Jordan Morgan ali Mike Tobey? Selektor Slovenije z 'noro' rešitvijo: "Naj igrata ena na ena, in da vidimo, kdo zmaga"

Profimedia/fotomontaža

Selektor razmišlja, da bi se za prosto mesto na prvenstvu pomerila kar ena na ena.

Selektor slovenske košarkarske reprezentance Aleksander Sekulić je na pripravah na svetovno prvenstvo pred veliko dilemo – kdo bo zasedel mesto naturaliziranega košarkarja in bo s tem prvi center Slovenije, Jordan Morgan ali Mike Tobey. Vsak od njiju ima svoje prednosti.

Mike Tobey

Tobey ima za sabo izkušnje z dveh velikih tekmovanj. Na olimpijskih igrah je blestel v navezi z Luko Dončićem, ko je bil celo prvi skakalec turnirja. Lani ni bil v tako dobri formi, ovirala ga je še poškodba gležnja, tudi povezava s 'playi' pa ni bila tako utečena kot leto poprej.

Profimedia

Z 213 centimetri je seveda prepotrebna okrepitev. Dober je v igri "pick and roll", njegova kakovost pa je tudi dober met z razdalje za tako visokega igralca, tako je z Luko igral tudi tako imenovani pick and pop in njunih akcij ni zaključeval le pod obročem. Vendar trenutno košarkar iz zvezne države New York še ni ujel prave strelske forme.

To sezono je igral za Barcelono, a si ni izboril konkretne vloge oziroma mesta v stalni rotaciji. Minutaža je bila omejena, njegovo povprečje v evroligi skoraj šest točk, v španskem prvenstvu pa štiri.

Jordan Morgan

Morgan je na drugi strani deset centimetrov nižji. Je pa fizično močnejši, v zaključkih bolj agresiven in tudi bolj čvrst v obrambi, toda višina se je na primer že pokazala kot težava, ko je recimo težko napadal visokega Grka Jorgosa Papajanisa.

Profimedia

Huda poškodba je za 31-letnega košarkarja, ki je Slovenijo do zdaj zastopal le na kvalifikacijskih tekmah, zgodovina. Na tokratno akcijo je prišel samozavesten, saj je imel v turškem prvenstvu, čeprav se Konyasporju ni izšlo po načrtih, individualno učinkovito sezono. V povprečju je zbral 17,8 točke in 7,6 skoka na tekmo.

Koga izbrati?

Četudi se je Tobey dobro vnesel s soigralci v preteklosti, pa je trenutno zagotovo bolj uigran Morgan, kajti trenira že od začetka priprav – v Ljubljano je sicer prišel še dva tedna pred tem in se posvečal telesni pripravi –, tri leta mlajši njegov rojak pa je z ekipo šele teden dni.

"Tobey je v zaostanku, saj je z nami kratek čas. Kot je dejal, je treniral, preden se nam je pridružil. Ne izključujem možnosti, da z obema odidemo na Japonsko in se tam odločimo. Tudi to je možnost," je glede odločitve za RTV povedal selektor, ki je na zadnjih pripravljalnih tekmah preizkusil oba. Američana sta si razdelila minutažo, tako da je Žiga Dimec dobil le malo priložnosti za igranje, na svetovnem prvenstvu pa bo znova njegova vloga morala biti večja, saj bo drugi center. 

Profimedia

"Tisti bo izbran, ki bo ekipi prinesel večji doprinos. Najraje bi ju dal, naj igrata ena na ena, in da vidimo, kdo zmaga. Šalo na stran. Poskusili bomo res poiskati tistega, ki najbolj ustreza moštvu," je še povedal Sekulić.

Pomembno bo tudi Dončićevo mnenje, ki bo kot organizator igre jasno veliko kombiniral z glavnim centrom: "Seveda Lukovo mnenje šteje. Moramo biti iskreni, Luka je vodja ekipe in nekdo, ki ima praktično ves čas žogo v rokah. Zagotovo je pomembno, kdo je ob njegovi strani."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol