4. 4. 2022, 17:30

Kjer se srečata politika in šport: košarkarji lutke vodilnih v klubu?

Twitter/Nasza Serbia

Zakaj so pred začetkom evroligaške tekme v litovskem Kaunasu gostje iz Beograda zavrnili držanje transparenta v barvah ukrajinske zastave z napisom "Stop the War"?

V dvorani Žalgirisa, ki ga vodi slovenski strateg Jure Zdovc, je na vsaki evroligaški tekmi praksa, da ekipi in sodniki na igrišču pred tekmo stojijo s sporočilom v podporo Ukrajini. Vse ekipe do zdaj so to spoštovale, razen beograjske Crvene Zvezde. Domači navijači so se na to potezo gostov burno odzvali in odločitev igralcev pospremili s salvom žvižgov. 

Košarkar Crvene zvezde Aaron White je na Twitterju po tekmi spregovoril o dogajanju v Kaunasu. "Kot ekipi so nam rekli, naj se zastave ne dotikamo. Rad bi pojasnil, da ne podpiram vojne in si želim miru na svetu," je Američan zapisal na Twitterju. 

Domači navijači so zamerili Beograjčanom, ki z odklonitvijo držanja transparenta niso poslali sporočila proti vojni v Ukrajini. O tem sta po tekmi spregovorila tudi trenerja obeh ekip Dejan Radonjić in Jure Zdovc.

'"Verjamem, da to ni izkaz njihovega osebnega mnenja. To prihaja od zgoraj. Bi pa rad dodal, da so nam te provokacije pomagale v prvem polčasu, v drugem pa je bil nasprotnik dodatno motiviran," je breme z igralcev spral in malce umiril strasti Jure Zdovc. 

Po porazu je na zanj manj prijetno vprašanje odgovoril tudi trener srbskih prvakov. "To ni vprašanje zame. Res si želim, da bo kmalu zavladal mir, to je vse," je povedal Damir Radonjić.

Oglasili so se tudi iz beograjskega kluba in v uradni izjavi zapisali: 

Igralci in strokovni štab KK Crvena zvezda so nam sledili, obnašali so se v skladu z odločitvijo najvišjih organov kluba, vključno s članom prve ekipe Aaronom Whitom, ki je brez ugovorov sprejel odločitev kluba in pokazal, da je del tega moštva. Zato Zvezda stopa v bran svojim igralcem, ki so se neupravičeno znašli na udaru dela javnosti.

Se moramo torej danes vprašati, zakaj leta 1999, v času agresije Nata in ubijanja tisoče civilistov in otrok, košarkarji Žalgirisa niso nosili transparentov ‘zaustavite agresijo na Jugoslavijo’?

Če se zgledujemo po sinočnjih dogodkih, lahko KK Crvena zvezda zdaj z isto pravico v Beogradu zahteva transparent ‘Kosovo je Srbija’, da bi tako težavi poskusa odvzema naše južne pokrajine dali večjo mednarodno veljavo?

Zato imamo vso moralno in pravno pravico od Evrolige zahtevati hiter odgovor, da sproži disciplinske postopke in sankcionira politizacijo in maltretiranje našega moštva. V nasprotnem primeru se odpirajo vrata, da bodo vsi člani tekmovanj pod okriljem Evrolige izkoriščali svoje tekme za promocijo politike, svojih težav in nezadovoljstva namesto športa. Vemo, kam to vodi …

KK Crvena zvezda bo, ne glede na dogajanje v Kaunasu, nadaljevala s promoviranjem naše košarke in tekmovanj v katerih sodeluje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord