3. 6. 2022, 21:35

Poklon zgodovinskemu trenutku! Solze navijačev in veselje košarkarjev

Uredništvo/EuroBasket/fotomontaža

Slovenija po skoraj petih letih podoživlja evforijo, ki jo je zajela ob osvojitvi evropskega pokala. Največji uspeh slovenskega športa je dobil vizualno podobo. 

Slabih pet let po zlati medalji slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu je premiero doživel dokumentarni film z naslovom 2017: Tri, dva, ena, nič, Slovenija je evropski prvak!, ki predstavlja enega največjih uspehov slovenskega športa. 

Naši košarkarji so še aktualni prvaki stare celine in tako bo vse dokler letos ne dobimo najboljše reprezentance.

Reuters

Ob osvojitvi zlate medalje na košarkarskem evropskem prvenstvu v Istanbulu leta 2017 se je marsikomu orosilo oko. Enako se je zgodilo tudi ob projekciji filma, ki govori o tem največjem uspehu slovenskega ekipnega športa. 

Dvorano so napolnili košarkarski navdušenci in nostalgiki, ki so želeli podoživeti sanjsko poletje naših košarkarjev. 

Tri, dva, ena, nič, Slovenija je evropski prvak!

Takrat je bil naš trenutno najboljši košarkar Luka Dončić še navihan mladenič, kapetan Goran Dragić pa na vrhuncu svoje moči.

V filmu vsak izmed dvanajstih igralcev pove svojo zgodbo o tem, kako je doživel prvenstvo. Te so si mnogokrat celo nasprotovale, večinoma pa dopolnjevale in skupaj zgradile novo. 

"Film 2017 nam še enkrat pokaže, da je življenje bolj neverjetno od fikcije," je ob predstavitvi projekta dejal Vojnović.

Uredništvo

Selektor slovenske košarkarske reprezentance Igor Kokoškov je na evropsko prvenstvo odpeljal 12 košarkarjev.

Ob Dragiću in Dončiću so zaigrali še Anthonyja Randolpha, Matica Rebca, Alekseja Nikolića, Klemna Prepeliča, Eda Murića, Jako Blažiča, Gašperja Vidmarja, Sašo Zagorca, Žigo Dimca in Vlatka Čančarja. 

Uredništvo

Vse to in še več je v filmu prikazal rešiser, ki je ob oznanitvi dokumentarnega filma povedal: "Največji moštveni dosežek v zgodovini slovenskega športa je velika zgodba, ki je v resnici sestavljena iz veliko različnih zgodb."

Kako so projekcijo doživeli gledalci?

Pred vstopom v dvorano so si lahko navijači končno v miru ogledali neprecenljiv pokal, ki so ga visoko v zrak dvignili naši košarkarji, ko so ga leta 2017 osvojili. 

Uredništvo

Oboževalci so si lahko ogledali tudi drese, ki so jih legendarni košarkarji nosili na tekmi. Slovenski dres je bil prav tako podpisan s podpisi vseh, ki so bili del ekipe. 

Premiero filma je obiskal tudi eden najboljši košarkarjev v Jugoslaviji Peter Vilfan. 

A to še ni bilo vse! 

Zlata ekipa, vključno z Goranom Dragićem, se je dopoldanske predpremiere že udeležila, na uradni premieri dokumentarca pa se jim je pridružil tudi neverjetni Luka Dončić

Poglejte si, kako so obiskovalci filmske premiere skočili na noge, ko se je pojavil: 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ